Vi fortsatte gödslingen i vetet

Efter att i måndags framgångsrikt gjort ett försök med att gödsla våran höstraps och en liten del av vetet, så fortsatte vi i tisdags morse med att gödsla ännu mer vete. 

Inte för att vi hade farten upp

Bra förutsättningar för gödsling i tisdags morse gjorde att vi återigen gav oss ut för att nyttja nattfrosten för att få ut kväve. Den här gången var det vetets tur att få sig en liten startgiva. Att gå direkt från att gödsla rapsen till att fortsätta med att gödsla vetet kan kanske skapa känslan av att man gör det bara för att man är igång och har farten upp. Det vill jag ändå påstå att det absolut inte är anledningen till att vi gav oss ut och fortsatte med att gödsla kväve. Det är för att våran gödslingsstrategi är att köra en giva tidigt på våren (självklart bara om det är lämpligt och det är det nu tycker vi). Så att det gick bra att gödsla i måndags och att grejorna redan var nersmutsade var inte anledningen till fortsatt gödsling, det skulle vara en rätt så konstig anledning egentligen… Nu körde vi hursomhelst för att det passade bra på många sätt. Vi har nu gödslat 196 hektar 432 hektar som nu ska gödslas i vår så vi är en lite bit på vägen i alla fall.

Gödsling i mörker igen, den här gången med vete som underlag.
Fin bärighet tack vare stark nattfrost.
Fyllning direkt i fältkant

Nollruta på plats även i ottan.

Givan

Jaha, vad körde vi för giva då? I måndags skrev jag ju om att vi gått upp lite i giva på höstrapsen och i det tidiga vetet vi odlar från de 54-60 kg N/ha vi brukar lägga till 81 kg N/ha. Detta på grund av lite olika bra anledningar. Nu gick vi däremot tillbaka till rutinerna och vetet som gödslades i tisdags fick 60 kg N/ha i form av NS 27-4. Anledningen är att vi räknar med att vi kan få lite mer kväve från marken på dessa fält och inte redan nu kan räkna med att det behövs mer. Vi räknar inte med samma gödslingsbehov på dessa fält. Det är inte heller lika tidigt vete (Kask och Pondus) så teoretiskt har vi lite mer tid på oss att gödsla dessa fält. Nu får vi se hur året fortsätter, men planen nu är att återkomma snart med NS 21-24, kalisalt och även toppa upp med mer NS 27-4 när det passar bra. Givor får vi se, men vi ska väl hamna på någonstans runt 150 kg N/ha när grundgödslingen är klar. Väder och vind får avgöra lite..

För att vi framåt ska kunna få bra underlag till årets gödsling använder vi oss som vanligt av nollrutor. Än så länge har vi sju ute på plats i höstvetet, om jag inte råkat räkna fel. Nollrutor är ett av världens bästa verktyg för att hamna rätt med kvävegivan. 
Service med nollrutor. Detta sköter i regel den som sköter lastningen. Här är det Janne som far runt med flaggor och presenning. 

Lite bilder:

default
default
default

Redo för tvätt. Det gick hur bra som helst att köra i tisdags, fram tills att frosten försvann och då blev det kladdigt jättefort.
Säsongens första tvätt.
Ren igen.

Sådär nu står ekipaget rent under tak igen och väntar på nästa tillfälle. Som det ser ut nu är det på måndag morgon och vi kommer då att fortsätta gödsla lite vete…