Nu har rapsen fått två gödningsgivor till
Efter en stunds väntan så gick det nu idag att dra igång nästa gödningsrunda på höstgrödorna. Först ut var höstrapsen som idag fick sig två omgångar gödning. En med mål att få ut svavel som mål och en dels få ut mer kväve, men också att jämna ut fältet. Här kommer rapportering.
Mer kväve och svavel
Det var idag en månad och en dag sedan vi körde första givan på rapsen och sedan dess har det inte funnits något bra tillfälle att köra igen, så idag slog vi på stort och körde två givor. Rapsen verkar nu visa att den verkligen tänker överleva efter vintern och har också börjat växa. Inte bara grönska utan också börjat sträcka på sig. Så nu kändes det inte som att det var något att vänta på längre, utan nu körde vi ut resten av grundgivan. Den hade tidigare fått 80 kg N i form av NS 27-4, och idag fick den ytterligare 21 kg N i form av NS 21-24 och 59 kg N i form av NS 27-4. Det gör att vi nu i vår har tillfört 160 kg N i snitt/ha och 41 kg S/ha. Det känns som en bra grundgödsling. Kollar man på Yaras generella tabell så ska det räcka till 4 ton raps, men det beror också på markleverens och den räknar vi med är lägre än vanligt, så kanske att vi kryddar på lite mer senare om vi tror att den kan avkasta bra. Vi hade lågt upptag från marken i höstas och räknar inte med så mycket nu i vår heller. Vi får hålla koll och ta beslut vartefter..
Atfarm
I vanliga fall brukar vi försöka både väga och skanna höstrapsen med N-sensorn och gärna i kombination, men i höstas blev det inte så av massa olika anledningar. En av anledningarna var att det faktiskt finns andra bra verktyg också, så det gjorde att vi inte gick in i väggen för att försöka få till vägning och skanning, trotts att vi gärna velat fått det gjort. Hursomhelst så har jag upptäckt att yaras Atfarm är ett väldigt bra verktyg för att få till det vi missade i höstas. Den bjuder dels på biomassekarta från hösten, men också en kväveupptagskarta. Den här kväveupptagskartan har jag jämfört med det jag fått fram vi skanning med N-sensorn och då har de stämt nästan precis med varandra. Det gör att jag litar bra på Atfarms kväveupptagskarta. Därför så fick det nu bli vårat verktyg när vi körde vårens tredje gödningsgiva med mål att jämna ut höstrapsen efter höstens kväveupptag, vilket vad jag vet är den bästa metoden för att variera vårens kvävegiva. Så det fick bli att skapa styrfil med hjälp av Atfarm på lunchen och sedan var vi redo att precisionsgödsla lite. Kvävekartorna på Atfarm visade inte helt förvånande på ett ganska så lågt kväveupptag i höstas, vilket stämmer bra med min bild när vi kollat max och nollrutor. Hursomhelst är Atfarmett kanonverktyg om man i höstas bommade vägning och skanning, som vi gjorde, men ändå vill variera och bestämma kvävegiva efter kväveförhållanden.
Så enkelt var det. Skönt att det finns verktyg och hjälp att ta till även om man bommade lite i höstas.
Sådär då var vi igång igen och det tycker jag är skönt. Det var skönt att nu få ut mer kväve och svavel på rapsen nu när den sätter fart att växa. Vi följer nu nollrutor och grödan för att bedöma om det behövs mer gödsel eller inte.
Nu önskar jag er alla en trevlig helg!!