Vi passar på att köra när det går

Våren verkar just nu vara inne i någon slag stop- and go-lek med oss och vi får som vanligt snällt anpassa oss efter vädret. För oss innebär det just nu att vi försöker hitta de luckor vi kan för att rulla på med gödningen på höstgrödorna, vi kämpar nu på med våran andra giva på höstvetet. 

Fram och tillbakaväder

Ja, man kan nog lätt påstå att de känns som att april verkligen busar lite med oss gällande vädret. Det är nog inget ovanligt, men det är ändå inte helt härligt när det händer. Varmt väder med en upptorkande effekt skulle vara lite härligare. Vi har ingen omfattande vårsådd att tala om utan ska bara peta ner tio hektar korn, men vi har desto mer gödning att köra och det skulle vara skönt att få rulla på med det. Vetet befinner sig fortfarande i bestockningsfas, och det stora kväveupptaget börjar inte förens i stråskjutningen. Som är kanske en till två veckor bort om jag får gissa nu. Då ska vi däremot ha hunnit med två svängar gödning till på en del och tre svängar på en del, så det skulle som sagt vara skönt att få rulla på lite. Vi tar just nu alla chanser vi får till att köra och har nu lyckats beta av cirka 160 hektar utav 325 hektar höstvete med den andra givan. Så vi är inte riktigt halvvägs än, men väldigt nära. Blir det bara bra väder så är det snart klart.

Aprilvädret bjuder på lite omslag kan man nog säga. Här fick vi idag avbryta dagens gödningskörning på grund av snöfall. Bara lite innan sken solen. 
Det blir några promenader på grödorna för att se om och var det går att köra. Vi vill inte tappa något tillfälle som det skulle gått på. Det känns inte som att vi har tid med det..
Igår hade vi 130 hektar som var torra och gick att åka på.
Det mesta var torrt och fint då, men det fanns vissa små fläckar som inte var riktigt torra än.

Vad kör vi då?

Tillbaka till den ständiga frågan, vad kör vi? Vi kör nu en NS 27-4 på höstvetet precis som i första svängen och målet nu är att hamna på totalt tillfört kväve (i vår) på 130 kg N/ha. Tidigare låg det 60 kg N/ha på dessa fält, så nu toppar vi upp med 70 kg N/ha. När sedan denna runda är klar kommer vi att fortsätta med ammoniumsulfat NS 21-24 så att vi kommer upp till en mängd på 151 kg N/ha tillfört i vår. Det är det vi kommer att lägga i grundgiva i år. Det känns som en bra nivå att lägga sig på när vi inte vet hur året kommer att utspela sig. Vi står sedan redo att fylla på vartefter det behövs, behovet kommer vi bedöma med noll-/maxtrutor kombinerade med N-tester och N-sensor. Någonstans här ska vi också få ut årets kaliumbehov med hjälp av styrfil. Så detta är vad vi sprider nu och vad våran plan är. Får se om den håller, men det verkar som det.

Spridaren fylls med NS 27-4
Sedan bar det iväg
Kaskvete efter höstraps
Fina plantor som bestockat sig bra med fina skott.
Nollrutor för att senare kunna hamna rätt i kvävegiva.
Vi har just nu ingen nollruta som inte syns. Det verkar än så länge som att marken har ont om kväve att ge, får se om det kommer loss lite under året eller inte.
Gårdagens sista fyllning

Vad händer annars?

Förutom att hitta luckor för gödningskörning så pågår lite annat också.:

Lastmaskin har börjat ge ifrån sig missljud och fick därför åka trailer till Aximas verkstad i Flen. Det verkar vara fördelningsväxellådan som gett upp. Typiskt obra…
Så här ser fortsättningen ut på kolven jag skulle packa om.. Den åkte till en hydraulverkstad och där togs den isär, men det var stor risk att den inte skulle gå att sätta ihop igen då gängorna togskurit. De fick alltså bli en ny kolv istället..
Ny kolv nästan på plats.
Här ska en hyresgäst bygg hundgård, så vi passar på att flytta på sådant som är i vägen.