Bilder från min lördag

Så var det lördag och eftersom att vi nu sparkat igång säsongen, så innebar det idag arbetsdag. Dagen innehöll lite gott och blandad och här kommer en liten rapportering med hjälp av bilder.

Dagen började med minusgrader och det utnyttjade vi till att sprida lite mer gödning. Vi tar som sagt var alla chanser vi får nu så vi kommer framåt.
Fyllning i fältkant.
I bakgrunden sliter Janne med presenningen till nollrutan på detta fält.
När vi fick stoppa gödningen på grund av kladdning, så blev istället min uppgift att plocka fram lite grejor. Lång här inne står några säckar gödning och en såmaskin som behövde komma fram.
Det närmar sig. Typiskt att det man ska ha står nästa längst in…
Såmaskinen är här uttagen och gödningssäckarna är på väg att flyttas fram.
Till slut stod allt som vi ville ha det och ingen gödning vi ska ha nu är blockerad av massa maskiner. Såmaskinen och sprutan är de två maskinerna som ska få komma hem för lite säsongsuppstart först.
Sen blev det en liten rund på fälten. Här på bilden är våran höstraps. Innanför flaggorna är vårens nollruta från första spridningen. Den som är rödmarkerad är total nollruta för i vår. Till vänster om den har fått de två senaste omgångarna gödning, båda fick gödning 12/4. På bara de åtta dagarna har rapsen lyckats ta upp det kvävet. Den rödmarkerade nollrutan är tydligt blekare.
Knopparna är inte svåra att hitta nu, även om de fortfarande är täckta med blad. Som tur är så är det väldigt ont om rapsbaggar.
Blev sedan lite koll på vete, här är ett av våra blötare fält. Det syns tydligt var täckdikena går, tyvärr så är det bara stammar på det här fältet. Det skulle behöva lite sugare som går att andra hållet också.
Ögonen var hursomhelt öppna och det rann bra ur dem, men det var lite geggigt runt dem. Får bli att rensa lite.
Mer vete, annat fält. Passade på att räkna lite plantor och skott. Skotten var lätta att räkna eftersom detta var sent sått och bestockningen fortfarande är blygsam, men plantorna börjar i alla fall få ett sidoskott nu. 400 plantor/m2 var det här. Det var mycket fler plantor/m2 än vad jag trodde innan jag räknade.
Små stackars plantor. Sorten här är Kask.
Promenad på ett annat fält. Här var det trevligare plantor med mer massa och fler skott. Här är sorten Linus vilket är vår tidigaste sort i år. Plantantalet här var 416/m2.
Linus plantor, de flesta har två sidoskott.
På Linusvetet börjar nu axanlaget (inringat i rött) att skjuta iväg lite, men det är fortfarande en bit kvar till dc 30 och stråskjutning. Då ska axanlaget vara en centimeter ovanför stråbasen.
Sen blev det mer gödningskörning igen när det torkat upp lite.
Arbetsdagen avslutades med att öppna ett spännande paket på posten. Mer om detta kommer framåt….