Plockat sten på rapsen

Det man planerar att göra och det man gör är inte alltid samma sak, det är typisk verklighet. En av sakerna vi skulle ha gjort för längesedan var att plocka sten på våran höstraps, men det har inte blivit så. Idag blev det ändå så och nu är det så gott som stenfritt på dessa fält..

Försenad stenplockning

Ja, vi hade ju en höst som var som den var och en hel del improvisation fick råda för att skjuta undan depression. En av sakerna som inte följde vårat normala protokoll var vid sådden av höstraps. Sådden skedde som vanligt med Swiften, men det var efterföljande moment som utebliv. Vältningen som vi brukar göra var det helt enkelt för blött för att göra. Den var egentligen ganska så enkel att hoppa över eftersom att vi sett tveksamma positiva resultat efter den, men en stor fördel med den är att man får ett jättebra tillfälle att trycka ner eller plocka upp stenar. Någon annan slags stenplockning hanns inte heller med, utan sköts upp för att ske under vintern på tjälad mark. Sen kom vintern och snön gjorde det omöjligt att plocka sten, de syntes jättedåligt under snön. Behovet att plocka sten fanns kvar, men vi kom inte ut. Sen kom våren och det har varit full fart med mycket, men inte stenplockning. Nu har rapsen också börjat att växa på höjden och stenarna försvinna i grönmassan, så vi började känna flåset i nacken nu. Som tur var så fick jag idag möjlighet att ge mig ut för att plocka stenarna. Vi hade egentligen inte tid idag heller, men en sak är i alla fall väldigt säker och det är att vi hade mycket mer tid idag för att plocka sten än vad vi har i höst för trasig tröska på grund av stenkörning. Nu är det äntligen gjort och detta kan strykas från mitt dåliga samvete. Det var en hel del elaka stenar på fälten så det var väldigt skönt att få bort dem.

Jag och 720:in med en skopa gav oss ut på rapsen för att plocka sten.
Det var lite i grevens tid och många stenar gömde sig bra. Ser ni stenen ungefär mitt i bild? Den var större än en fotboll.
För att jag skulle kunna fokusera fullt ut på att leta spana efter stenar valde jag att ta hjälp av GPS-styrningen.
Det var inte alla stenar som ville komma loss, så flaggor var lite bra att ha med sig. Som tur är så var det bara en som behövde märkas ut… (tror jag)
Vårens nollruta på kväve börjar blekna ordentligt mot det andra nu.

Nu är stenarna borta och jag har lämnat garanti på att det är stenfritt i åtta veckor, vad som händer efter åtta veckor kan jag inte ta ansvar över. Så om det finns stenar vid tröskningen kan jag svära mig fri från dem….

 

Avslutar med en liten cliffhanger på något kommande inlägg. Schäffern har nu fått rycka in som vikarie på gården när den gula maskinen är iväg på annat. Vad den är iväg på kommer det mer om senare.