Saknar vår lilla lastmaskin

Ingenting håller för alltid, i alla fall inte våran lilla lastmaskin. Den 17 april fick den åka trailer till verkstad på grund av ett otäckt missljud som inte ville självläka. Det brukar ju aldrig vara ett bra tecken och det var det inte heller, den är fortfarande kvar på verkstad….

Missljud

Det hela började med ett litet missljud när man körde i full fart. Då lätt det mest som att det var vinden som tjöt, men när det sedan blev ett mer skrapande ljud hörde det tydligt att så inte var fallet och det blåste ju inte heller varje gång vi körde med den. Vi har felsökt den lite och den enda vi hittade var att samtliga axlar, slutväxlar och fördelningslåda var överfyllda med olja och inte bara lite. Vid service så fylldes det nog på mer än vad som tappades ur och för mycket olja är ju precis som för lite olja inte rätt och inte bra. Hursomhelst så var vi lite förhoppningsfull över att det skulle räcka med att tappar ur oljan så skulle missljudet försvinna, det är inte ett omöjligt resultat att hoppas på. Så var inte fallet och missljudet fortsatte att bli värre. Tid är inte direkt något vi har för mycket utav just nu, så vi beslutade att sluta felsöka mer och skicka den till den märkesverkstad där den hör hemma.

Det fick bli trailer till verkstaden, missljudet var alldeles för otäckt för att köra med…
Inte riktigt vad man räknar med när man öppnar en nivåplugg på en axel som är kall. Om detta varit med och påverkat är kanske osäkert, men bra är det i alla fall inte..

 

Fördelningslådan

Diagnosen var inte så rolig som man kanske önskade sig, men ändå det vi befarade…. Fördelningslådan, som fördelar ut motorns kraft mellan hjulaxlarna, var inte alls i bra skick. Den behövs ersättas med en ny. Inte alls ett så roligt fel. Särskilt inte på en sådan ny maskin som bara gått cirka 2 500 h. Man kan nog tycka att den borde hålla längre än så. Nu gjorde den ändå inte det och vi står här utan lastmaskin.

 

Saknar lastmaskinen

Jag vet inte så mycket mer än detta just nu, det har varit full fart med fokus på annat. Det här har man bara tänk ska flyta på än då, men det har inte hänt så mycket och nu börjar vi sakna lastmaskinen lite. Man blir snabbt bortskämd med en lastmaskin i den här storleken och utrymmen man inte använt tidigare går att använda på ett annat sätt. Till exempel för att lasta in dubbelhjul eller gödning på. Det typiska är bara att om man använt lilla lastmaskinen för att ställa in något ( i detta fall just dubbelhjul och gödning)  så är det inte lika lätt att få ut det utan. Just nu har vi bara vår lilla Schäffer och traktor med lastare att lasta med och Schäffern är för liten för att lyfta en del av detta och traktorn för stor… Gödningen kom vi som tur var åt förra veckan även om det var lite bökigt, men nu har vi dubbelhjul som ska fram i början av veckan som vi inte kommer åt. Så nu saknar vi lastmaskinen helt enkelt… Hoppas på glädjande besked imorgon att den är klar i början på veckan..

Schäfferna har nu fått rycka in och vara vikarie vid fodring utav djur, men så mycket mer än djurskötsel lämpare den sig inte som. Hoppas det inte blir ett långtidsvikariat..

 

Som sagt hoppas att vi snart får tillbaka vår saknade lilla lastmaskin….