Slakt, dubbelhjul och välten blir bänkad

Sista dagen den här månaden är redan här och nu äntligen kanske vi slipper snö och minusgrader på våra breddgrader, det ser så ut i alla fall. Denna dagen firade vi bland annat med att skicka iväg årets första slaktlass med tjurar, montera dubbelhjul och konstatera att välten blir bänkad från att välta höstvete i år. 

Slakt

Dagen började med att vi skickade iväg ett litet lass med slaktfärdiga tjurar till Scans slakteri i Linköping. Efter våran vägning för någon vecka sedan kunde vi konstatera att vi hade ett gäng som var redo och idag var det dags för dem att åka. Det hela gick snabbt och smidigt och gänget slaktade sig på en medelvikt på 363 kg. Det var inget jättetungt lass, men i alla fall helt ok. Skönt att nu börja tömma ur lite i boxarna.

Utsortering av slaktdjur i morgonsolen.
Lastningen gick snabbt, smidigt och lugnt.
Cirka 06:45 var det lastat och klart och bilen kunder rulla vidare.

Dubbellhjul

Det verkar som att vårbruket närmar sig och även om vi inte har ett stort vårbruk i år, så måste det ändå göras och då måste grejorna vara redo. Därför åkte idag dubbehjulen på 942:an idag. Vi ska vårplöja det vi ska så i vår och när vi gör det vill vi veta att vi kan harva och så det direkt, så lika bra att få allt klart. Det är vara blygsamma 10 hektar som ska sås, men som sagt det ska ändå göras och då måste grejorna anpassas för jobbet de ska göra. Nu är i alla fall traktorn klar, nu är det vara resten kvar…

Steg ett i dubbelhjulsmonteringen var att ta fram dem.
Utan vår lilla lastmaskin fick 514 göra ett försök.
Det gick, men det var tight…
Sen blev det montering av hjul i solen.
Balklämma och däckvagn är kanonverktyg när detta ska göras.
Sista hjulet på väg att hamna där det ska vara.
Sen var det bara att tappa ur luft. Vi kör på 0,4 bar i samtliga däck.
Nu står traktorn redo för att åka. Den ska bara tankas och få rutorna putsade så är allt klart.

Välten blir bänkad

Det här med att välta höstvetet på våren är det blandade känslor med tycker jag. Vi gör det i regel endast för att trycka ner och plocka sten och det är ju bra, men det känns som att man skadar vetet lite onödigt mycket. Vi har pratat mycket om att kanske plocka bort vältningen på våren, men inte gjort det helt och hållet än. Nu i år så behöver vi inte funder något på det för redan nu har vetet börjat gå för långt för att välta och när vi väl kan komma ut med välten så har det kommit ännu längre. Välten blir helt enkelt bänkad i år. Axanlaget har börjat krypa för långt upp och biomassan börjar bli stor. Vi har tidigare vältat relativt sent utan att ser några tydliga resultat på att det blir skördetapp, men det känns inte riktigt rätt i magen.. Det kanske blir något litet försök med att välta en liten fläck för att se om det påverkar vetet något, men annars blir den bänkad i vetet och manuell stenplockning kommer istället att äga rum. Välten behöver dock inte stå och skämmas tills i höst för vi har både vallar och vårsådd att välta senare.

Vetet har nu börjat att sträcka på sig och breda ut sig ordentligt. 
Axanlaget börjar nu krypa uppåt i plantorna. Det sitter än så länge ganska så skyddat, men känns skört. Detta är i sorten Kask.
Det sitter än så länge inte 1 cm från stråbasen vilket gör att det inte riktigt är i DC 30 än, men det närmar sig fort. DC 30 är ju första stadiet i stråskjutningen och gränsen som många har för vältning.
Där är axanlaget som så småningom ska bidra till rekordskörden 2024.
De flesta plantor har nu två kraftiga sidoskott jämte huvudskottet. Det tycker jag bådar gott.
Där står nu välten. Den är utkörd från maskinhallen, men kommer ändå få stå där ett tag till. Tills vallarna bär eller att kornet är sått förmodligen.
Det syns att höstvetet inte riktigt tyckte om att bli kört på av däcken i samband med gödningkörningen. Här blev det ju ändå tre överfarter på ungefär tre dagar. Får se hur det utvecklar sig med grönskott till skörd eller om de kommer ikapp.

Det var denna valborgsmässoafton, imorgon är det ny månad och det verkar som att vi går med full fart in i sommaren…