Majs första sysslor

Så provar vi nu en ny månad detta år och vi kan nog påstå att det inte bara är värmen som satt fart, vi börjar också att få en hel del att göra. Härligt så länge man hinner med det man ska och det tror jag nog att vi gör. Det här har månaden börjat med:

Spontant kosläpp

Gräset har börjat växa i hagarna och betesläpp för våra kor närmar sig, men först ska vi göra i ordning alla hagarna. Däremot så tjuvstartade vi litegrann igår och  släppte ut två kor med sina kalvar i våran trädgårdshage, det är hagen som är utanför mitt köksfönster. Det handlade om två kor som har tvillingpar och som vi vill få chansen att äta på sig lite extra eftersom att vi tycker att de behöver den chansen. Därför så blev det smidigast att släppa ut dem i denna hagen och samtidigt som de har tillgång till grönt fint gräs även fodra lite extra. Så ett snabbt, spontant och smidigt betesläpp bjöd första maj på.

Trotts att hagen ligger precis utanför lagården så fick det bli djurtransport för gänget som skulle ut, det var smidigast så.
Först ut för i år.

En av de utsläppta kalvarna efter att den för tredje gången testat om det var ström i staketet.
Ko nummet två att släppas ut i år.
Härligt med djur på bete.

Service

Gårdagen bjöd även på lite verkstadsarbete med temat kylarsystem. Dels så fick 724:an sig sitt nya expansionskärl, men även gårdens viktigaste maskin, gräsklipparen, fick sig en omgång. Gräsklipparen haltade slutet av förra säsongen med en läckande vattenpump som vi sköt upp till senare att byta. Igår var senare och den fick sig den nya vattenpumpen. Tyvärr så saknade packningar, så den blev inte riktigt klar, men nästan…

Nytt expansionskärl till 724:an.
Här hade det gamla gett upp. Det är inte helt ovanligt på Fendtarna verkar det som..
Gårdens viktigaste maskin får sig en ny vattenpump..
Ny vattenpump

Grävning

Grävmaskinen har nu fått vara iväg och lufta sig lite på jobb. Dels så fixade vi iordning en skogsbilväg ute hos kund, men vi tog också tag i dem dikesmassor som vi tippat i en svacka på ett fält. Det skulle egentligen har gjorts i vintras, men det passade aldrig när förhållandena var rätt. Därför fick det bli idag och det gick också bra. Har vi nu riktig tur så kommer vi att kunna så i massorna samtidigt som resten av fältet sås med korn nu i vår, men vi får se…

Lite fix med skogsbilväg. Detta var förra veckan när det var som blötast. Det var helt klart trevligare och torrare idag.
Grävmaskinen jobbar med massorna vi tippat i svackan.
Torra massor även om det var blött under dem.
Färdigt, får se hur detta blir. Hoppas det gör nytta.

Grödorna

Så avslutar vi med en liten titt på grödorna där nu sprutning är nästa insats. Vi håller nu stenkoll på rapsen för att se om rapsbaggarna kommer upp i bekämpningströskel, men än så länge ligger det under. Hoppas det förblir så. Därför så får vete bli först ut att bli sprutat och det kommer nog att börja imorgon. Tillväxtreglering och ogräsbekämpning står på agendan.

Höstvetet börjar nu ge sig in i stråskjutningen. Här är ett Linusskott som är i stadie 31.

 

Rapsen växer nu så att det syns varje dag och rapsbaggarna har börjat hitta ut i knopparna.
Som tur är så är det inte så många så att bekämpning krävs än…

 

Sådär nu laddar vi för en maj månad som nog kommer att bli en riktigt hektisk månad.