Vältat vallar, sprutat vete och fixar hagar

Vi hoppar vidare i maj med typiska säsongsstartsarbeten. Vi har vältat vallar, sprutat en del höstvete och håller på att förbereda beteshagarna så att de är redo att ta emot djur.

Vältat vallar

Även om vi nu bestämt oss för att hålla välten undan från höstvetet så kan det ändå få rulla lite nu  vår på våra vallar. Där behöver den jämna ut och trycka till lite ojämnheter som uppstått efter vintern. En del är på grund av diverse olika djur, allt ifrån små sorkar till stora älgar som härjat runt, men också lite andra ojämnheter kan uppstå. Det finns även en del gammal förna kvar efter förra året och det är bra att kunna trycka ner den lite så att den inte ligger och flyter uppepå det nya gräset. Det minskar risken för att vi ska få med det i årets foder. Förutom dessa direkt fysiska åtgärder är det bra att få en visuell kontroll utav vallarna och det får man bra från välttraktorn. Man får chansen att hitta och avlägsna nya stenar, grenar och andra främmande föremål som dykt upp på vallarna. Mycket bättre att göra det nu än senare med någon av efterföljande maskiner.

Välten redo för att fällas ut och jobba för första gången den här säsongen.
Vallarna plattas till.
Bland annat så behövs det fixas till lite efter vildsvinens framfart. Det var sparsamt med skador i år, men tillräckligt för att det ska vara tråkigt.
Välten gör ett bra jobb på vallarna. Ibland kan jag tycka att den är lite tung för att åka på vetet med, men på vallarna gör den en kanonjobb tycker jag.
default
Bra att hitta och märka ut nya slukhål. detta är smidigt i samband med vältningen.
Nyvältade vallar
Största nackdelen med välten är när den ska fällas ut eller in, då är den inte snäll mot marken..
Jag tycker att vallarna ser fina ut efter vintern. Än finns hopp om toppskörd.

Vältat ny mark

Vi har till den här säsongen lyckats få tag på lite mer mark och den har nog inte direkt legat i någon intensiv odling senaste åren, utan legat i vall vad jag misstänker ganska så länge. Sedan har man nog bara skördat det som behövts. Så denna marken var det väldigt skönt att få välta till, nästa behövligt. Det är alltid svårt att ge sig ut på nya marker, särskilt när de ligger i vall tycker jag. Det är då så svårt att få en uppfattning om statusen på marken, vart bär det, vart är det surt och var har skördats tidigare? Jag vet ifrån att när jag körde gödning på denna marken för några veckor sedan att det var vissa ojämna områden. Dessa var väldigt skönt att kunna få trycka till lite med välten så att de blir lite jämnare, det blir så mycket trevligare att skörda då. En bra bonus var att det var jag som kunde välta detta, eftersom att det troligtvis är jag som kommer att slå också. Då har jag ändå hyffsad koll på hur det ser ut med gränser, stenar, brunnar och så vidare. Jag kan i alla fall inte stå där och skylla på någon annan när jag hittar en sten med slåtterkrossen som inte är utmärkt.. Hoppas att min bedömning om vad som är stenar som krossen flyter över är korrekta och att de tydliga stenarna fortfarande är tydliga senare…

Att ge sig ut på ny mark är alltid spännande. Det finns nya surhål att hitta.
Jämnar till vildsvinsbök och trycker ner gammal förna

Det var ganska gott om gammal förna här på vissa håll.

 

Till slut kunde välten fällas ihop efter att i fredags ha vältat 60 hektar vall.
På väg hemåt

Sprutan går

Vädret har nu bjudit på några bra tillfällen för att spruta lite vete och vi har tagit några utav dem. Det har resulterat i att tre sprutor har körts ut och cirka 200 hektar har sprutats. Det vi kör nu är ogräsbekämpning för att städa upp så att vetet slipper konkurrens och så kör vi tillväxt reglering för att minska risken för liggsäd om det blir ett sådant år i år. Det verkar nu som att vädret tjorvar till sig lite, men vi hoppas på att det snart bjuder på sprutväder igen.

Sprutan rullar på och sköts som vanligt av farsan, ett vinnande koncept som känns dumt att ändra på just nu.

Staketfix

Gräset har börjat växa i hagarna och betesläppet av korna närmar sig. En av faktorerna som hindrat att det redan skett är att vi inte hunnit med att gå över alla hagar efter vintern än. Sedan har det inte riktigt varit någon panik än, för även om gräset har växt så gör det inget om det växer lite till så det finns mer mat åt korna. Hursomhelst så har vi nu satt fart med att fixa staket och nu är ytterligare två hagar klara med både elstaket och vatten. Så betessläppet av nästa gäng närmar sig, får se när det blir..

Staket som behöver fixas. Det har varit ganska så lindrigt än så länge, så det har gått ganska så fort.
Bild på de djur som redan är ute. Det verkar trivas med sitt gröna gräs.

En bild på en av våra vete plantor av sorten Kask. Denna plantan är nu i stadie 31.
Bild på en av våra viltburar får avsluta dagens inlägg. Det är inte totalskador, men det syns tydligt att det är skillnad innanför och utanför buren.

 

Sådär nu laddar vi för en fullspäckad vecka. Hoppas även att den innehåller lite vårbrukande, får se vad vädret säger…