Nya beten med mera

Strålande sol och torktendenser har nu regnat bort och solen blir nu avlöst ganska så ofta av regnskurar. Det gör att det inte är direkt perfekt gräskörarväder om man vill skörda tort foder (men det kan vara nästintill perfekt veteväxarväder), så gräskörningen har nu stått stilla några dagar. Det i sin tur har gett oss möjlighet att ge oss på att börja fixa lite hagar på vårat nya arrende som vi inte hunnit med än och idag kunde vi släppa dem första djuren där. 

Nya beten

Det har ju som sagt var tillkommit lite mer mark för oss i år och en stor del av det är idag någon form av bete. Då känns det ju lämpligt att låta lite djur beta där, tyvärr så är det ju aldrig bara att släppa ut djur så här inför säsongen. Hagarna måste kollas över och fixas först, särskilt hagar som vi inte har någon koll på alls och så var det absolut med dessa hagar. Man kan nog säga att behovet av på koll och fixning var ganska så stort på dessa hagar. Det är alltid spännande när man kommer till nya marker som är instängslade, det finns så många olika tankar och modeller på hur det ska göras. Man får helt enkelt anpassa sig lite efter hur det ser ut och göra det bästa möjliga av situationen. Ibland vill man göra om allt så man får som man själv vill ha det, men det är inte riktigt det smartaste sättet ofta. Så var det inte nu och på grund av lite olika anledningar så anpassar vi oss ganska så mycket på dessa staket. Hursomhelst så är nu arbetet med att kolla och fixa staket där nu igång och vi har nu lyckats få ordning på i alla fall en hage med staket, vatten och el.

staketfixning på schemat
Det fanns helt klart behov av en genomgång modell plus.
Nya stolpar där det behövs
Till sluta var staket, vatten och ström på plats i en hage.

Betesläpp

Så efter att igår ha fixat en hage var det idag dags att släppa dit lite djur. Det är alltid lite extra nervöst att släppa djur på nya marker. Hur ska de bete sig och vad finns det för störningsmoment just här? Mycket kan gå fel, men mycket kan gå rätt också och det verkar det som att det har gjort än så länge. I den här hagen ska det gå både kvigor och kor med sina kalvar, men ingen tjur. Som vanligt när vi har möjlighet så släppte vi korna med sina kalvar först. Korna är lugna och vet vad det handlar om så de är väldigt bra att få ut i hagarna först. Särskilt när man kan få med kalvarna på en gång, då slipper man stök när de ska springa och leta efter dem. Trotts viss nervositet inför dagens betesläpp så gick det väldigt lugnt och bra. Nu ikväll så var i alla fall djuren lugna och på plats där det skulle i hagen, hoppas att det fortsätter så.

 

Släpp utav kor med kalvar. Detta var dagens första gäng.
Senare fick kvigorna komma och göra sällskap.
För att välkomna de nya djuren bjöd naturen på lite åska på avstånd.
Nu ikväll så verkade allt frid och fröjd i hagen. Om ingen yttre faktor påverkar djuren så har jag väldigt svårt att se att de skulle få för sig att lämna sitt nya hem.

Med mera i bilder

Här kommer lite annat som också hände och kan förtjäna att presenteras med lite bilder:

Höstens utsäde har nu börjat anlända. Vi brukar alltid köpa en del överlagrat utsäde så vi är säkra på att vi har något att så i höst. Här anländer ett lass med sorten Kask.
Vi håller också på att leverera vete för fullt och idag blev en silo (nästan) tom. Det innebär lite handarbete med att tömma det sista.
Ösa
Knuffa
och sopa. Sen blev det rent. Saknar tyvärr en efterbild…
Vårkornet växer och trivs verkligen efter det regn som nu kommit.
Här är vårat lilla test av betmedel. Det till höger är betat med Prostablish som är en typ av biostimulant som ska se till så rotvolymen ökar och med det även hur plantan växer eftersom den kommer mer vatten och näring. Har inga bilder på uppgrävna plantor, men man ser faktiskt en viss skillnad ovan jord.
samma som ovan, men lite zoomad. Hoppas kunna rapportera mer om detta framåt. Jag tycker det är jättespännande. 
Nollrutan på gödning börjar synas. Svagt, men det syns.
Jag tycker att plantorna ser ut att trivas.
Efter att ha varit ute på lite lusjakt kunde konstateras att läget än så länge är ganska så lugnt. Efter att ha tagit upp några plantor kunde konstatera att läget var lugn både ovan och under jord. det är däremot mycket nyckelpigor. Det brukar ju kunna vara ett tecken på att det finns gott om löss också, men så var inte fallet nu.
Skillnaden på två olika sorters höstvete idag. Det till vänster är Pondus och det till höger är Kask. Kasken är precis som den teoretiskt ska vara lite tidigare. Ska bli väldigt spännande att se om det är någon skillnad på avkastningen när vi tröskar.
En vacker bild från gårdagens kvällspromenad får avsluta detta inlägg ihop med ett konstaterande om att det är en underbar tid nu. Fina kvällar och grödor som växer.