Höstbruket tar fart

Jag tänkte ha ”höstbruket startar” som rubrik, men det skulle bli vilseledande för vi har ju redan sått 75 ha raps. Det måste ju räknas som höstbruk med? Hur som helst så börjar vi nu med jordbearbetningen inför höstvetesådd.

Från elden in i elden

Nu när vi är färdigtröskade så kan det kanske kännas som att slitet är över. Det är helfel, det är egentligen nu det börjar. Nu när alla fält är skördade, så betyder det att vi har 322 härliga hektar som ska höstsås att jobba med (höstrapsen borträknad). Något som är väldigt skönt i år är att vi faktiskt blev färdigskördade (i stort sett) i ett svep med både kärna och halm. Det lämnar 100 % utrymme till att fokusera på återstående höstbruk, vi behöver inte hoppa emellan och tex byta redskap och justera däcktryck dagligen.

100 % höstbruk

Höstvete i år igen

Den största delen av våran areal kommer vi att så med höstvete i år igen. Det finns hur många bra anledningar som helst till detta, men även några risker som vi är medvetna om. Det här kan vi väl gå in på mer under den lugnare delen på året, då ska jag förklara varför vi gör som vi gör. Nu fokuserar vi på att få det gjort istället.

Spillraps och rapsstubbar

Jag attackerade idag de fält som vi haft raps på i år med kultivatorn. Innan och efter höstrapsen så kultiverar vi. Kultiveringen sparar tid och är bra på andra sätt med. Ett av de andra sätten det är bra på är bekämpningen av spillrapsen, den kan ju bli ett stort och allvarligt problem om man gör fel. Ett av våra värsta ogräs är faktiskt vårspillraps. Jag misstänker att den blev nedplöjd ganska så direkt efter skörd, men vet faktiskt inte.

Hur gör då vi? Ja egentligen fel kanske, i alla fall om man ska vara teoretisk. Jag gillar mer vad som händer i praktiken och där har det fungerat bra. Vi gör kanske inte exakt likadant varje år men ungefär. När vi har tröskat rapsen så låter vi fältet vara helt ifred (bearbetningsmässigt), tills rätt tid är inne.

Kultivering är effektivt om man vill avverka hektar,
Spillraps efter årets raps

Rätt tid är inne när:

  • solen har skinit på fältet och med sin UV-strålning försämrat grobarheten på fröna
  • de flesta frön har grott utan att vi stimulerar groning med bearbetning (falsk såbädd), rapsen gror ju lätt på ytan under bra förutsättningar.
  • innan örtbladen har bildats, när örtbladen har bildats så ökar risken för spridning av klumprotsjuka.
Här har vi spillraps som precis har grott, på väg upp och har kommit upp. Det har varit bra förutsättningar för att spillrapsen ska gro och de flesta som kommer gro har nog grott. Nu kör vi!
Den tröskade rapsen sätter nya sidoskott.
Gott om jordloppor i de nya skotten

När rätt tid är inne så kultiverar vi med våran Swift. Det är här man kanske kan tycka att vi gör fel, för vi kör nästan så djupt det går (ca 20 cm) istället för den av många rekommenderade grunda bearbetningen (5 cm). Då finns ju risken att man blandar in fröna i hela bearbetningsdjupet och får återkommande problem följande år. Trots att detta låter helt logiskt, så har vi klarat oss ifrån detta problem. Jag är inte helt säker på varför men har några bra teorier, som (kanske) inte helt stämmer med varandra. Så länge det här fungerar praktiskt så kommer vi nog att fortsätta med detta. När tiden sen är inne igen så kör vi en andra gång. En av anledningarna till djup bearbetning är att vi sår med en CombiJet och för mycket växtrester i ytan kan ställa till det vid sådd. Ibland är det ju riktigt stubbar kvar efter rapsen och dessa är bra att få bukt med.

 

Hade tyvärr ingen tumstock med mig så spaden får fungera som måttstock. Så här djupt kör jag.
Full fart ger bra blandning
936:an få jobba med swiften, för att hålla djup och hastighet går det år lite power och tyvärr tyngd.
Tröskmönstret syns fortfarande tydligt efter kultiveringen
Från marken

Kort film:

Plöjning och röjning

Vi har även börjat plöja, det är far som har börjat med detta idag. Vi plöjer (än så länge) i regel all vete-efter-vete-sådd. Det verkar vara lite torrt i backen och blir lite kokigt efter plogen. Röjningen runt alla fält har också börjat, det är mor som sköter det nu. Vi gör vad vi kan för att hålla skogen i skogen och åkerkanterna fria från konkurrerande växtlighet.

Även om kokorna går sönder lätt så är det lite kokigt efter plogen.
Gott om maskgångar tyder på att maskarna har trivs här.
Innan röjning
Efter röjning

Årets raps

Årets raps (växtodlingsår 2021) är fortfarande på gång, det är fortfarande ojämn uppkomst och nya plantor tittar upp varje dag. Nu har vi ca 20 plantor/m2 i snitt av 45 grobara sådda. Det regn som nu kommit kommer att skynda på resten av fröna att gro. Sniglarna verkar än så länge inte vara något problem i år, jordlopporna kan bli en nagelbitare.

Här är en vändteg inteill en skyddzon mot vattendrag. Här borde det finnas snigel, men sluxxen ligger orörd (blåa ringar). Tittar man noga ser man ett rapsfrö som ligger i ytan och precis har grott (röd ring).
Här har vi jordloppor in action. Dem är skygga och vill inte gärna vara med på bild.

Tidigt kväll

Ikväll så passade vi på att ta en tidig kväll och passade även på att fira att vi är färdigskördade, det gjorde vi genom att äta kräftor. Det var väldigt trevligt att få äta hemma ihop med familjen, det händer inte så ofta nu för tiden. Jag fick till och med privilegiet att lägga våran son ikväll, som vanligt somnade troligtvis jag först.

Matsalen var dukad dagen till ära.
Svenska kräftor och alkoholfri öl lyxade jag på.

Imorgon fortsätter vi med förberedelser inför sådden och kommer kanske att prova något (för oss)  nytt. Nästa vecka börjar vi nog att så lite vete.