Nu har plogarna fått gå
I vår maskinpark har vi ju turen att ha två stycken plogar, inte alls dumt när det ska plöjas med lite avverkning. Nu har båda båda plogarna fått gå några dagar så att plöjningen kommer undan lite.
Plöjning
Även om inte heller detta år är ett vanligt år, så plöjer vi ändå som vanligt dem fält där vi ska ha vete efter vete. Jag vet att det finns många olika sätt att göra på, men för oss så passar/fungerar plöjning bäst och då väljer vi helt logiskt att plöja. Nu i höst rör det sig om ca 260 hektar som ska plöjas och nu är 175 av dem plöjda och redo att harvas vartefter de torkar upp.
Två plogar
Vi har ju valt att ha två plogar i maskinparken, det är en delburen sexa och en helburen femma, båda är av märket Kverneland och med plogkropp 28. Det är smidigt att båda är nästan helt likadana, dels så plöjer de likadant och sen så är det samma reservdelar. Att ha möjligheten att plöja med 11 skär samtidigt påverkar avverkningen ganska så positivt när det behövs. För oss passar det perfekt att dessa skär är uppdelade på två, även om det innebär att vi behöver två bemannade traktorer för att plöja med alla skär samtidigt. Vi har nog ändå inte tillräckligt stor traktor för att dra 11 skär själv och även om vi hade det så skulle det inte passa våra fält. Så två får bli bästa lösningen för oss.
Samarbete
Det är ju som sagt var två olika plogar och därför så använder vi dem olika när vi har möjlighet till det. ”Rätt maskin på rätt plats” är det vi försöker följa när vi plöjer. Det innebär för oss att den delburna plogen får gå mest i tegen och där det är långa drag, medans den helburna får ta korta drag och vändtegar. Det är ett bra sätt för att utnyttja plogarnas kapacitet så bra som möjligt. Det är inte alltid vi plöjer med båda, men när vi väl gör det så händer det faktiskt lite på en dag.
Imorgon (idag egentligen) så ska förhoppningsvis harven komma igång och på fredag så börjar vi nog kanske att så lite vete. Nu hoppas vi att vädret är på våran sida, så är snart allt som ska sås sått.