Kantzoner runt bäcken

Just nu har vi full fart i skogen. Som jag tidigare berättade om så stämplar vi flera  gallringar vi har på gång under vintern men vi har också en, med våra mått mätt, rejäl slutavverkning som vi förbereder. Eller snarare så gjorde vi den sista förberedelsen i veckan. Jag och Bosse har tidigare gjort en hel del, jag skrev ett tidigare inlägg om detta, men vi hade en liten bäck kvar att ta hänsyn till. Den slingrar sig genom en del av slutavverkningen och för att få till en bra kantzon kring den så bad vi Anton, som köpt slutavverkningen, om hjälp. Han är Jägmästare, relativt nybakad sådan men han har jobbat ett tag som inköpare så han har bra koll på hur man planerar en avverkning i känslig miljö på bästa sätt och vilka regler som gäller i detalj.

Anton och bäcken

Jag brukar alltid, om det är möjligt, vara med när inköparen gör en del av sin planering inför en åtgärd. Man lär sig massor och får en förståelse för hur åtgärderna planeras på ett smart sätt. Anton förklarade en hel del, bland det viktigaste när det gäller bäckar i skogen är att skapa skugga för insekter och andra djur som trivs bäst där och att skydda bäcken från erosion eller annan påverkan. Och hur stor kantzonen ska vara beror till stor del hur marken runtikring ser ut, om den är fast eller mjuk, hur den lutar, hur växtligheten ser ut mm. Vi undviker att ställa kvar de högsta träden, för de blåser lätt omkull. Däremot lägre träd och buskage är ju perfekt att spara runt bäckar, det skapar fin skugga. Så skippa underröjning i kantzonen.

Anton tipsade också hur man kan skapa en fin miljö runt en bäck om man har lång framförhållning och det är att medan skogen står kvar, göra en rejäl röjning/avverkning ett antal meter runt bäcken för att skapa ljus och rymd och på så sätt få upp en rejäl underväxt, som sedan får vara kvar när man gör den egentliga avverkningen. Men då måste man som sagt ha en relativt lång framförhållning, kanske fem år eller så.

Vi hittade en kolbotten också som vi märkte upp. Eftersom vi är i Bergslagen, så är det rätt tätt mellan dem men alla är inte lika tydliga som den här.

En kolbotten

Glöm inte att be att få traktdirektivet när det är klart så du kan gå igenom det i lugn och ro och se att det är som du vill ha det. Är det något som blivit missuppfattat eller att man pratat förbi varandra så det blivit galet i direktivet så tar man ju upp det med inköparen förstås.