Vi mäter höjder och planerar vårens beskogning

Efter ett kort telefonmöte på morgonen stack vi ut i skogen, Bosse och jag. Idag hade vi på agendan att planera för vårens beskogningar och i det ingår att gå över hyggena och se var vi ska markbereda samt att mäta höjder på ett antal frötallar. Det gör vi för vi vill veta hur bördig marken är, vilket ståndortsindex vi har på de olika delarna av hygget.

Vi valde en bra dag för det var stilla och vackert. Riktigt disigt och regnet låg och lurade men började inte förrän vi var precis klara. Hur ofta händer det?

Disigt och vackert

När vi mäter höjder så använder vi oss av en traditionell old school höjdmätare, dvs en som man siktar mot basen på trädet och sedan mot toppen. Inne i mätare finns en analog tavla där man läser av höjden. Viktigt att man står på exakt rätt avstånd förstås och det löser man med de här lattorna som man hänger på trädet. På höjdmätaren finns en lins bryter lattorna på ett speciellt vis när man är exakt 20 meter ifrån. Vi testade för säkerhets skull med ett måttband och det stämde. Nu är vi inne på att uppgradera våra verktyg till en laser höjdmätare så har ni tips på bra modeller får ni gärna tipsa oss.

En höjdmätare

Ett område som vi var framme vid består av en kulle ovanför ett yngre bestånd. På kullen har vi sparat runt 50 grova gamla tallar. De är riktigt mäktiga och i ett av mina första blogginlägg var jag där också, men då för att markera dem som naturvärdesträd. Här skrev jag om det.

Gamla och grova tallar. Och Bosse

Vi gjorde en sak till också, nämligen så gick vi in en kort sväng på grannens mark för att se hur deras beskogning gått. Eftersom vår mark ligger precis brevid så får vi bra tips om hur det kommer att se ut hos oss och det såg lovande ut. Eller vad säger ni?

Det kommer en hel del tall från frötallarna och då har grannen inte markberett vad vi kunde se. Så det kan nog bli bra. Vi kommer att markbereda det mesta av vår beskogning och även så, då bör det bli ännu mera plant.

De delar som är blöta eller består av vitmossa kommer vi inte att markbereda, där sår vi utan markberedning och det brukar gå bra också. Just i fuktig vitmossa brukar det gro fantastiskt bra. Vi har gjort en liten film om det som ni kan se här:

Vill se se flera av våra filmer så finns de i vår kanal på Youtube.