Underröjningen har startat och jag gör ett fynd i skogen

Nu har det blivit lite kyligare i Bergslagen så nu törs vi dra igång årets underröjningar eller siktröjningar, som jag hört en del säga också. Röjningar som alltså till största delen syftar till att ge skördarföraren fri sikt när hen ska gallra eller slutavverka. Är det inför en slutavverkning så blir det samtidigt en hyggesrensning också. Och vi vill att det ska vara stadigt under fem grader plus innan vi drar igång för att undvika eller minska risken för rotröta. Nu är vi lite sena med den här åtgärden, helst vill vi göra den året innan så det vi röjer hinner barra av och bli lite nedtryck av snön men så blir det inte alltid. I år har vi ca 14 hektar vi ska gallra men allt behöver som tur är inte underröjas.

Förra vintern (eller var det vintern innan?) så underröjde vi bra mycket. Då hade jag hjälp av Klas, min systerson också och det blev kallt tidigt i november och ingen snö. Idealiska förhållande. Det var nog två vintrar sedan för förra vintern var det ju inte kallt alls inser jag.

Beståndet jag röjde idag är ca en hektar och runt 50 år i snitt. Åldern varierar något över beståndet, en del lite äldre och en annan del något yngre. Men det ser fint ut och hela beståndet är stämplat, dvs vi har färgmärkt de träd som ska gallras bort.

 

Det hela gick bra och när jag var klar så gick jag vidare till nästa bestånd som ligger 150 meter därifrån och då hände en lustig sak. För att komma dit så tog jag en genväg och gick genom ett yngre bestånd som Bosse (min far) röjde och stamkvistade i somras. Och när jag travar på genom det unga beståndet så ser jag något som jag vet Bosse letat efter en hel del.

Här hänger det en såg för stamkvistning!

En teleskopsåg för stamkvistning! Jag lät den hänga kvar och när Bosse kom och hämtade mig när det började mörkna (han höll på med en stämpling i ett annat bestånd) så bad jag honom följa med in i ungskogen för jag ville visa honom något. Och han blev glatt överraskad när han fick syn på sågen! Vi har två stycken och den här hade saknats i flera månader.

Bosse och den hittade sågen

Underröjningen fortsätter i morgon och vi får hoppas att det är lika fint i skogen då som det var idag. Se själva:

Jag skrev ju att vi har nyligen släppt en podd som handlar om produktion av kvalitetstimmer och i samband med detta så fick vi besök av Karin på tidningen Skogen, jag skrev några rader om det här. Idag fick jag se resultatet i tidningen och det såg ut så här:

Jag tror vi står i samma bestånd i bilden ovan som jag underröjde idag. Vi står i den lite äldre delen och inte mycket att röja där!