Lingon eller hembränt?

linnea-plockar-lingon

Igår blev det vanligt jobb på gården och en snabbsväng till skogen. Lingonplockning. Man måste ju bara plocka lingon när det är ett sådant fantastiskt bärår!
Det finns otroliga mängder i skogarna häromkring och jag och Linnea plockade tjugo liter på bara en liten stund. Fantastiskt roligt! Det gick nästan inte att sluta!

Det var meningen att vi skulle sylta en del men ack så enkelt det var att hälla ner alltihop i saftmajan och göra lingondricka i stället! Man behöver ju inte ens rensa!

saftmaja

Och tänk att jag har en saftmaja förresten. Och att jag använder den! Hur många husmorspoäng ger inte det!?
Nog kände jag mig lite stolt när jag drog fram den från högsta hyllan i skafferiet och satte igång koket. Och ungarna tycker fortfarande att det är så spännande när det börjar rinna saft i plastslangen. (Och ja, det är en hårklämma som jag har förslutit slangen med..!)

Jag har tyvärr kommit av mig nästan helt på husmorsfronten. Jag menar lingonsylt kokar man ju ihop snabbt och enkelt, men allt det där andra? Tillvaratagandet. Mängderna. Det som jag höll på med förut. När jag var tonåring och sedan när barnen var riktigt små. Då kokade jag äppelmos, sylt och till och med geléer. Och jag hade alltid hembakat bröd. Men sedan hände något. Det blev fler djur, mer jobb, en massa utvecklingssamtal och sjutusen gympapåsar att hålla reda på. Fokus flyttades och nu finns det inte lika mycket tid till stora köksprojekt mellan lagårdspassen.

Men det är roligt. Och det känns ju så bra i själen! Och kanske kan man få till det om man inte drar på så fruktansvärt stort varje gång? Man kanske inte ska koka 70 liter sylt bara för att man ändå håller på? Eller baka så man fyller en hel frys? Eller göra mos av ett helt äppelträd? För det var liksom så jag jobbade då. Allt eller inget. Och då tar det tid kan jag säga!

Nu blev det lingondricka i alla fall. Och den blir god bara jag sötar den. Och kanske får jag utlopp för det där med stora mängder när jag köper socker i alla fall. För med tanke på hur mycket bär jag vill plocka nu så kommer jag att behöva lika mycket socker som ett mindre hembränneri!

lingon