Idag har vi tränat på avlivning

Att avliva djur är en viktig del av arbetet på en gård. Inte viktigt som i att det händer ofta, men viktigt för att man måste kunna göra det på rätt sätt när det behövs.

Djur som skadas eller blir svårt sjuka måste avlivas. Det ingår i dealen. I djurägaransvaret. Det händer då och då på ett lantbruk och man måste acceptera det. Det alltid är tråkigt men det är sällan något större drama. Det får inte bli ett drama helt enkelt. Man måste ha goda rutiner och det måste gå lugnt till.

Idag har Linda provskjutit en kalv som vi avlivade igår. Han hade dåliga lungor och hade fått behandling för det två gånger utan att bli riktigt bra. Nu var han slö, mådde allmänt dåligt, hade diarré och ville inte äta. I ett sådant fall kan man gå två vägar. Man kan fortsätta vårda, ge medicin, bädda med mer halm, ta på dubbla täcken, tvinga i mat och kanske be till någon högre makt. Eller så avlivar man. Man gör plågan kort eftersom man vet att det inte blir bättre med tiden, att man bara skjuter upp det oundvikliga och förlänger lidandet om man fortsätter försöka.

Vi sköt den här kalven igår och idag slipper vi oroa oss för att han ska ha ont och må dåligt. Vi kan fokusera på de friska djuren och dessutom fick Linda ett bra övningsobjekt.

Tyvärr blev det inga bra bilder från övingen. Man vill ju gärna vara lite försiktig med avlivningsfoton så här är en bild som jag var ute och tog alldeles nyss i stället.

bultpistol

Avlivningsvapnet vi använder är en bultpistol. Den måste placeras på rätt ställe i pannan på djuret och läggas an ordentligt innan man trycker av. Bulten som skjuts ut ska gå genom skallbenet och in i hjärnan. Det kräver lite övning och det kan vara skönt att ha fått testa på ett dött djur innan man står där i skarpt läge.

Linda är van vid jaktvapen och hade inga problem med att hantera bultpistolen. Hon provade några skott och det gick hur bra som helst. Tänk vilken bra tjej vi har hittat!

Att avbloda var lite svårare att öva på, av naturliga skäl. Men hon var med när jag gjorde det och vi tittade och klämde lite på en levande kalv medan jag förklarade hur det ska göras. Nästa gång får hon prova själv om det är ett lämpligt läge.

Att avliva ett djur kräver ingen formell utbildning. Däremot måste man ha goda kunskaper och veta vad man gör så att inget blir fel. Djuren får inte plågas och lagstiftning och allmänna föreskrifter (finns att läsa om på Jordbruksverkets hemsida) måste följas.

Här är några friska djur!
kalavra