Ett säkert vårtecken

Tussilago och tofsvipor i all ära men det finns ju andra vårtecken också. Ett av dem är känslan av att öppna årets första rödfärgsburk. 

Visst är det så att man ofta säger ”Falurött” eller ”Falu Rödfärg” om alla röda slamfärger i tiolitershink? Jag gör det alla fall. Men jag har fått förklarat för mig att det inte alltid är rätt. Oftast är det bara ”rödfärg” man målar med för Falu Rödfärg är ett helt eget varumärke. Färg som heter så måste innehålla pigment från Falu koppargruva och vara tillverkat av ett särskilt bolag. (En snabb googling visar att det är Stora Kopparbergs Bergslags AB, även kallat Stora AB, som är det bolaget. Så nu vet vi det, vi som inte redan hade koll!)

Jag målade lite igår. En vattbräda bara. Förutom att det var läskigt på grund av min höjdskräck var det både roligt och lite hoppfullt. När man känner doften av färgen är det som ett löfte om att vintern faktiskt börjar ta slut nu. Och om man inte tittar ner och ser snöhögarna som fortfarande ligger kvar kan man nästan låtsas att det är vårbrukstid eller till och med sommar.

Jag tycker om att måla för jag gillar kombinationen av fysiskt arbete och mental avkoppling. Att öppna färgburken är som att slänga sig på terapisoffan tycker jag. Medan kroppen arbetar monotont och lagom tungt kan hjärnan vila och samtidigt jobba i sin egen takt. Ofta kommer jag på bra saker, landar i lugn och insikt utan att jag riktigt vet hur det gick till. Det är som en kombination av att verkligen fundera på djupet och samtidigt inte tänka alls. Väldigt läkande tycker jag.

Och dessutom blir det ju så snyggt! Omedelbar förändring!

Danne gillar inte att måla men den här gången fick han ta över efter ett tag. När jag hade målat det som gick från ställningen krävdes det att man klättrade upp på taket för att nå resten. Då vägrade jag för där går min gräns. Jag är så höjdrädd att jag nästan kräks men det är inte han. Himla tur det.

Förresten, visst var det lite kul att det blev ett inlägg om rödfärg just idag på första maj? Det hade jag inte tänkt på innan men det passade ju faktiskt lite extra bra!