Gamla synder

Idag är det sista april och som vanligt eldas det och hålls på överallt. Till skillnad från många andra högtider tycker jag att Valborg är väldigt logisk och självklar. Att man vill dra ihop allt gammalt skrot och sedan tända på för att bli av med skiten.

Vi har varit nere på byn och ätit hamburgare och laxmackor och tittat på brasan ikväll. Vi eldade även lite byggskrot här hemma efteråt. Eller vi tog hand om ”gamla synder”, som Danne säger om allt som tinar fram nu när snön äntligen börjar ge vika.

Det är skönt att städa undan lite på gården. Det räcker att det är blött och smetigt men det får gärna vara fritt från trasiga lastpallar, bortglömda barnskor och en massa annat skräp som man kan hitta här. För att inte tala om alla små bitar av balplast som ligger överallt. Det är nästan så man får eksem! Danne har städat och plockat en hel del idag men än finns det kvar att göra.

På tal om gamla synder är Valborg lite av ett rysminne för mig. För ungefär hundra år sedan var jag och min kompis alldeles för unga på en alldeles för vuxen fest. Vi hamnade där efter brasan och firandet på bygdegården och det var verkligen inte bra. Som tur var kom morsan instormande efter ett tag och rev ut oss därifrån. Hon hade svart blick och ganska hårda nypor vill jag minnas! Hon slängde in oss i folkvagnsbussen, drog igen dörren med världens smäll och gasade hemåt med en rivstart! Sedan var det allvarliga samtal dagen efter och det var inte roligt, det kan jag lova. Tur att det gick bra ändå men ack vad vi skämdes. Och fy tusan vad obehagligt det är att tänka på i efterhand. Allt som kan hända ungdomar som hamnar tokiga situationer under sådana här helger.

Nu har jag precis ätit en pannkaka som några fina barn har lagat. Kvällsmatlagning är en ypperlig aktivitet för Sista April  tycker jag. Jag hoppas verkligen att de håller sig till liknande, hyfsat ofarliga saker i många år till.

Ta hand om varandra.