Den viktiga vältningen

9 juni, 2018

Efter sådden kommer vältningen. Den sköter Linda och Jesper i år. Jesper är min brorsas bonusson och Linda är vår alldeles egen Linda. Hon går från klarhet till klarhet den här kvinnan och erövrar maskin efter maskin! Här är hon med sin nya kompis John Deeren. 

Vältningen görs för att jämna till marken efter såmaskinen. Man trycker fast jorden och pressar ner mindre stenar som sticker upp. Man vill ha det jämnt och fint, lätt att köra på och inget att fastna i med skördemaskinerna. Inga stenar eller jordvallar ska det vara.

Det är ett tålmodigt jobb att välta. Man får köra sakta, särskilt ett år som det här när det har varit så varmt. Jorden är alldeles torr och fluffig. Kör man för fort blir det vallar och veck.

Insådda åkrar är vi särskilt noga med att välta. Ska de plöjas igen kan man hoppa över eftersom såmaskinen också plattar till lite efter sig. Men åkrar där vi sår både korn och vallfrö kommer ju inte att brytas igen på flera år. Då gäller att göra grundarbetet väl när man har chansen.

Det är ett dammigt, långsamt arbete. Men det är ett fint jobb också, att lägga sista handen vid mark där det ska växa djurfoder flera år framåt. 

 

Varför är det så vackert?
Nationaldag