Har det spårat ur?

Nej, det har snarare spårat i. Äntligen!

Det har varit lite halt i skrapgångarna i Hangarn på sista tiden. Det här var aldrig något problem tidigare men med åren har ytan blivit blank av allt skrapande med traktorskopan. Tjurarna halkar ibland och vi har haft lite problem med hälta, vilket vi nästan aldrig hade förr.
Nu var det dags att göra något åt saken och i torsdags var det äntligen dags för rillning. Djuren fick spendera några timmar instängda på ströbbädden medan gångarna frästes av Linus från Östergötlands Farmartjänst. Resultatet blev ett antal längsgående spår i hela skrapgången samt en bit utanför där djuren går när de ska flyttas, vägas eller åka på slakt.

Vi träffade Östergötlands Farmartjänst på mässan i Borgeby och nu på sensommaren gjorde de en tur norrut. Det här företaget kör med en annan typ av spår än de flesta andra aktörer. Lite bredare så en större del av klövarna når den frästa ytan. Enligt Linus bör det bredare spåret också hålla sig bättre med åren än de smalare. Vi får se hur det blir efter ett tag men golvet är i alla fall randigt nu och det känns väldigt bra.

Det var enkelt att ha Farmartjänst här. När Linus var på plats skötte han allt själv. Vi behövde bara stänga in och släppa ut djur samt skrapa gångarna innan han satte igång. Vatten och trefasström behövde han men inget annat.

Resultatet av den här förbättringen får man avläsa på lite sikt men än så länge har jag inte sett en enda tjur som har halkat. Det känns som en en mycket bra åtgärd hittills och vi är glada att det blev av.

Egentligen borde vi ha låtit fräsa spår tvärs över också, som ett rutnät, men det får bli ett annat år. Nu har vi fått en bra början och det känns mycket roligare och tryggare att jobba när man vet att man har gjort en bra åtgärd för djurhälsan. En viktig grej att bocka av från listan helt enkelt.

Fler bilder på det färdiga resultatet kommer en annan dag. Jag ska försöka komma ihåg att fota gångarna när det är nyskrapat så det syns ordentligt.

Foto: Linda Edlund