21: Vad säger de?

22 december, 2018

Bondebloggens julkalender: ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Enligt den gamla folktron fanns det ju tomtar som stökade runt på gårdarna och höll ordning på saker och ting. Som tack för hjälpen ville de ha gröt på julafton och om de inte fick det så ströp de en ko eller slog in en spik i hoven på en häst eller något.
Man trodde även att lucianatten var magisk förr. Att det var mycket oknytt i farten och att djuren kunde prata just den natten.

Ibland skulle man ju bra gärna vilja veta vad de säger. Eller rättare sagt vad de skulle säga om de var mer som oss människor.


-Häääj Linda! Hur går det? Strömlöst i Fiaten igen eller?! Köper de aldrig nå nytt batteri va? Ta och rappa på nu så vi får nån halm nån gång! Skynda!
-Neeej!! Är du säker på att det är så där klämmorna ska sitta!? Tänk om det exploderar nu!! Hahaha, kolla grabbar, nu blev hon lite nervös fast hon egentligen vet precis hur det ska vara med plus och minus och poler och klämmor, hahaha!!


-MUUUU!!! Mitt namn är Jocke och jag är jobbig, kortbent och ganska tjock! Men jag är störst, bäst och vackrast trots att jag får raggig gubb-päls på vintern. Så det så! De som inte håller med om att jag är typ kung över alla kungar, eller som man säger i italienska maffian, ”capo di tutti capi”, alltså bossarnas boss, ska få se på annat. Jag kan till exempel sätta in huvudet under bakbenen på er och lyfta er tills ni ber om nåd!

 


-Kan jag få lite mer mjölk, snääääälla!? Jag har nästan inte fått nånting och det var så gott och tog slut å himla fort! Bara en liten skvätt? Lillen?! Miniskvätten?!

 

-Sirpa!! Det luktar dökalv! Skynda dig och flyg hit innan kadaverbilen kommer!

 

-Alltså Fiona, du måste bara se det här! Jag känner verkligen att vi kommer trivas så sjuuukt bra! Det här trodde man inte när man stod där ute i snålblåsten och väntade på att det skulle bli klart. Unbeliiiievable! Titta liksom på planlösningen! Så öppet och liksom…spatiööst, heter det så?! Och kolla vid foderbordet, det här gillar jag, vattenkoppar! Man har ju druckit en del ur bäck på sista tiden om man säger så, hehe.. Men nu ska vi sippa koppvatten tjejer! Kom igen!

 

-Oj, öh, vad gör du här? Vi vill inte ha folk här precis nu om du förstår…Alltså det här är privat. Vi är på dejt! Jalla ut, hörs hej.

-Jo det är en ny typ av yoga. Jättebra för bogen faktiskt. Vadå rivit ner plankan!? Har vi väl inte gjort! Och att jag borde bete mig som en normal kviga!? Hahaha, skärp dig.

21: Valet av rätt kött i farliga antibiotikatider
20: Den moderna mjölkkon