23: Det stora klimathotet?

24 december, 2018

Bondebloggens julkalender: ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Det svenska lantbruket är klimatsmart. Jag är inte forskare eller matematiker, inte expert på att beräkna klimatavtryck per producerad kilokalori. Men jag är helt övertygad om att svenskt lantbruk är klimatsmart. 

Allt vi människor gör här på jorden skapar konsekvenser och förbrukar energi och resurser. Vår existens har det priset. Vi kan inte leva här och samtidigt rädda jorden från oss själva. Och ska vi leva så måste vi ha mat. Det finns inte så många alternativ. Det vi kan göra är att tänka långsiktigt och försöka göra minsta möjliga skada.

Det pratas så mycket om klimat nuförtiden. Om sanslös lyxkonsumtion och flygresor. Och så i samma andetag om mat. Om att man inte ska äta animaliska produkter för klimatets skull. Jag får det bara inte att gå ihop!

Ja, matproduktion står säkert för en rätt stor del av vår klimatpåverkan. Särskilt om man räknar in allt vi köper hem och slänger utan att äta. Men jag vågar säga, trots min brist på titlar och expertis, att det inte är några svenska idisslares fisar som är det stora problemet för vårt arma jordklot,

Faktum är att den största påverkan vi utsätter klimatet och jorden för när det gäller maten, kommer från det vi importerar. Det är genom andra länders produktion vårt ätande sätter spår. I regnskogar till exempel. Jordens lungor.
Och klimatpåverkan gäller inte bara animaliska produkter utan även vegetabiliska. 

Sverige och hela norden har rätt unika fördelar när det gäller matproduktion. Vi har till exempel ett klimat där det under normala år (inte 2018) regnar i lagom mängd. Vatten kommer ner från himlen och får åkrarna vi sår att växa. Vi tar alltså inte vatten som skulle behövas bättre någon annanstans för att producera mat. Det regnar, och vi tar tillvara det och använder det till något bra.

Något som växer fantastiskt bra i Sverige, och särskilt i norr, är gräs, alltså vallväxter. Vi tillhör världseliten är det gäller att få vall att växa och bli maximalt näringsrik.
Det är väldigt smart det här med gräs. För på många av de platser där gräs växer som tusan kan man inte odla så mycket annat. Det är för kallt att odla sådant som människor skulle kunna äta.
Idisslare däremot, som nötkreatur, kan äta gräs och omvandla det till kött- och mjölkprodukter, mat som har höga näringsvärden och som våra kroppar kan tillgodogöra sig på ett jättebra sätt.
Man får även lägga till den höga standard som finns inom svenskt lantbruk när man talar om klimatpåverkan. Våra friska djur och de strikta kontroller som finns av allt som produceras gör att vi får ut mycket av de resurser vi förbrukar i produktionen. Säker, hälsosam mat producerad på ett djurvänligt och effektivt sätt måste helt enkelt vara klimatsmart.

Jag vill gärna understryka att jag tycker att man får äta vad man vill. Vill man vara vegetarian eller vegan, leva enbart på isterband eller köra medelhavsdiet så är det upp till var och en. Men jag gillar inte att man målar upp den animaliska matproduktionen som en av de allra största miljöbovarna vi har. Jag går helt enkelt inte med på det! 

Vi kan sluta flyga så mycket, vi kan sluta konsumera kläder, smink, telefoner och skor som att det inte fanns någon morgondag. Men vi kan inte sluta äta. Bara bli mer medvetna om VAD vi äter.

Enligt LRF kommer 70% av svenskarnas mat-klimatpåverkan (man har räknat på växthusgasutsläppen) från importerade produkter. Sjuttio procent. Det är rätt mycket. Väldigt mycket med tanke på att vi faktiskt skulle kunna producera mycket mer här och inte är tvungna att importera. Marken finns, vattnet finns, kunskapen finns! Svenskt lantbruk är framtiden, det är jag säker på.

https://www.lrf.se/politikochpaverkan/marknad-och-mervarden/jag-bryr-mig/maten-och-klimatet/

 

24: Tack och God Jul!
21: Valet av rätt kött i farliga antibiotikatider