24: Tack och God Jul!

24 december, 2018

Bondebloggens julkalender: ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Den sista luckan i min julkalender vill jag använda till att säga tack. Tack alla som läser min blogg, alla som har lärt sig lite mer om lantbruk och alla som har stått ut med att fortsätta gå in här och läsa om saker ni redan visste.

Det finns hur mycket som helst att berätta om vårt svenska lantbruk. Så många delar och inriktningar och så många regionala skillnader och förutsättningar. Man skulle till exempel kunna skriva om hur lantbruket påverkar resten av samhället, hur många jobb som skapas i städerna tack vare att vi producerar mat på landet, och om hur det fungerar med EU-stöden. Man skulle kunna berätta mycket, mycket mer om hur allt går till rent praktiskt och om allt man kan odla i våra marker. Det finns med andra ord en hel del att återkomma till och hur mycket som helst att lära sig.

Jag har kommit på fler och fler saker som jag själv skulle vilja grotta ner mig i under den här månaden. Av nyfikenhet på vår breda lantbruksbransch.  Hur fungerar sockerbetsodling till exempel? Vilka är kycklingbranschens största utmaningar? Och hur sköter man egentligen en stor grisgård?

Det är väldigt kul att det finns så många ”vanliga” som vill lära sig mer om lantbruk. Att man vill se hela bilden och inte bara vyer över vackra landskap i Bonde söker fru. Det finns verkligen ett intresse för var maten kommer ifrån och det är fint att veta. Vi bönder får inte glömma det. 

Till nya läsare som följt kalendern (jag vet att det är några i alla fall) vill jag säga att ni är varmt välkomna att fortsätta följa min vardag här på bloggen. Till er andra, ni ska få vila från mig något dygn, men sedan är jag tillbaka som vanligt igen, om jag minns hur man gör.

Nu säger vi God Jul härifrån Nysäter och ett stort tack till alla smarta som väljer svensk mat, både på julbordet och övriga dagar om året.

Den mest onödiga prylen
23: Det stora klimathotet?