Jag vaknade och var INTE i Östersund!

Vi har förflyttat oss och befinner oss nu i Mumbwa som ligger ungefär tre timmars bilfärd norr om Lusaka. Vi bor i lodges och det är väldigt prydligt och fint här. Nätet över sängen liknar sådana där sänghimlar som var så populära när man var liten (hade dock ingen själv) men den här är till för att skydda oss från malariaspridande myggor.

Dagen började med att jag försov mig. Jo, på riktigt, jag höll på att missa frukosten men det gick bra. Ungefär såhär var min morgon.

Efter frukosten begav vi oss till We Effects kontor i Lusaka.Vi hälsade på personalen och fick en rundvandring och massor av bra information och så åt vi lunch tillsammans.

Efter det började resan mot Mumbwa och våra dagar i fält. Vi passerade många små samhällen längs vägen och såg även några djur. Getter och nötkreatur strövade omkring på några ställen och människor hade småbutiker och odlingar i anslutning till sina hem. Det fanns även några större gårdar och arbetsplatser längs vägen.

I morgon ska vi ut till ett bomullsrenseri som har byggts upp av lokala krafter i samarbete med We Effect.Sedan ska vi träffa lantbrukare och sitta med i en studiecirkel. Vi har redan nu lärt oss en hel del om vad som är problematiskt här i landet och vilka åtgärder som fungerat bra, särskilt när det gäller bomullsodling. Bertha och Musanda har berättat mycket och även övriga från We Effect.

Jag ser fram emot morgondagen. Det blir nog en bra dag det med. Nu ska jag sova under myggnätshimlen.

 

Reflektioner dag 3:

  1. Kvällarna är kalla här i Zambia men luften är skön att andas.
  2. Många funderingar och tankar som jag har hemma är på paus just nu märker jag. Det är skönt. Det är något kraftfullt i att ha ett rejält fysiskt avstånd till ekonomiska beslut, skolstartsproblematik och diverse annat.
  3. Kaffet vi dricker här är bra. Men ikväll blev det inget. Skulle ha tagit med mig lite snabbkaffepulver eftersom jag visst är en förhärdad koffeinist!