Gissa vem som hade rätt?

1 augusti, 2020

Efter lång tids tvistande mellan Danne och mig om hur krångligt det är och hur mycket extra tid det tar att sköta djur i vår gamla ladugård har vi äntligen fått bevis på vem som hade rätt. 

Vi har två ladugårdar till småkalvar varav den gamla inte är så bra anpassad för just vår drift. Djuren mår gott men det är slitigt och fungerar inte så bra för oss som jobbar där.

Därav vår tvist. Fungerar det tillräckligt bra? Så bra att det är värt extrajobbet? Eller blir det bara olönsamt och tyngande?
Danne har haft sin ståndpunkt klar och velat tömma den där ladugården länge men jag har hållit emot. Stenhårt.

Danne är den smarta realisten och den som sköter kalvarna vid enstaka tillfällen, när varken jag eller Linda är på plats. Med en fräsch blick på saker och ting ser han det som jag blir hemmablind för. Han ser krånglet, merarbetet, det som borde gå att ta sig runt.
Jag är optimisten, grovisen och självspäkaren. Jag klagar inte, kliver väl bara upp tidigare på morgonen eller stannar ute längre om kvällen. Jag är inte besvärad, det ska ingen kunna säga. Det går ju bra! Det är ju bara några extra turer med mjölkhinkar och halmtussar. Lite bärande mellan olika byggnader och manuellt jobb. Alternativet har ju dessutom varit att bygga något nytt och dyrt. Nej, då krånglar jag hellre och drar på ett leende på läpparna i stället.

Nu är läget så att vi har gjort om produktionsstrategin här en aning. Vi köper inte in lika många mjölkdrickande kalvar längre och därmed får alla plats i nya ladugården.  Så nu kunde vi sakta börja tömma… utan att bygga nytt.

Igår var det dags och jag flyttade ut de två sista kalvarna ur Gammellagårn. Den allra sista är den på bilderna, han tog några frivarv innan han kom dit han skulle.

Det kändes konstigt att tömma. Lite historiskt nästan. Men shit pommes frites vilken skillnad det blev i arbetstid! Nu har vi jobbat några pass med enbart nylagårn och det går så fort och är så smidigt. Helt otroligt att jag har kunnat blunda för det här så länge!

Nu gäller det att hålla emot och anpassa flödet av djur så att vi inte trillar dit och sätter in kalvar där igen. Det är helt enkelt inte smart och man borde spika igen dörrn. Det ska vara lättjobbat och tidseffektivt. Man måste bli bättre på att värdera sin egen arbetstid. På så sätt når man ökad djurvälfärd och lönsamhet. Och kanske lite mer av ett normalt liv med färre arbetstimmar.

Byggnader och lösningar ska vara enkla, inte krångliga. Jag har själv sagt det så ofta men jag kanske börjar fatta det nu. På riktigt.

Med andra ord. Ja, Danne. Jag ger mig. Du hade rätt. Hela tiden. (Oj… skrev jag verkligen det där?!)

 

 

 

Jobbet innan jobbet
Mat från nästgårds