En varning gick ut

Det är jävlar inte lätt i den här branschen ibland. Nu ska vi akta oss för falska djurskyddsinspektörer också. Som vanligt är jag inte först på bollen men jag kan ju hjälpa till att varna ändå. Kanske finns det någon som har missat det som nyligen gick ut bland oss lantbrukare. 

Vi fick ett mail från Gård och Djurhälsan härom dagen och många andra fick samma information och spred den vidare i sociala medier. Varningen gällde telefonsamtal och besök från personer som utger sig för att vara kontrollanter från Länsstyrelsen. Dessa vill ta sig in i stallarna, låtsas genomföra någon form av djurskyddskontroll och i samband med det ta mängder av bilder. Vad som händer med de bilderna är inte svårt att räkna ut och jag lovar, hur fint och lagenligt man än har det så går det att förvränga, filtrera och manipulera så det ser otrevligt ut. Jag blir så trött.

Nu låter jag som en riktigt gammal människa men såhär var det faktiskt inte förr. Det har skett en förändring under vår tid som aktiva bönder och jag vet inte om jag har hunnit vänja mig.
Jag har aldrig varit rädd för att släppa in och visa upp vår verksamhet och vi har alltid haft bra kontakt med Länsstyrelsen här i Västernorrland. Man kan diskutera, våga fråga och kan mötas i en positiv strävan framåt. Men generellt känns det som att snaran dras åt. Både de här tilltagen som det varnas för men också det faktum att många riktiga inspektörer och även veterinärer är emot produktionslantbruket idag. Det gör att man inte är lika odelat öppen längre. Vem vill djurens bästa och vem vill inte att vi ska hålla djur över huvud taget? Vem har kunskap, intresse och viljan att lyfta djurvälfärden i sin myndighetsutövning och vem vill bara jävlas?
Det är stor skillnad på att verka för god djuromsorg och att verka för ingen djuromsorg alls. För det är vad det blir om vi inte ska producera animalisk mat. De produktionsdjur vi har idag kommer till slut inte att finnas om vi inte tar vara på maten de ger. Då blir det ingen djuromsorg alls och i förlängningen troligtvis ingen mat heller. Men det kanske inte är så viktigt.

Åter till varningen. Brottet att utge sig för att representera Länsstyrelsen eller någon annan myndighet heter Föregivande av allmän ställning och ska polisanmälas. All personal på Länsstyrelsen har legitimation och det är vad vi ska kräva när de kommer till våra gårdar. De jag har träffat den senaste tiden har legitimerat sig spontant men jag lovar att jag kommer att kolla extra noga framöver. Och jag kommer nog att bli en tråkigare djurägare också. Tyvärr. Inte just på grund av det här brottslingarna men mer allmänt, kring vem man släpper in och inte. Jag kommer nog inte att vara lika positiv och glättig när det gäller medföljande elever och praktikanter till exempel. Inte att öppna upp allt vi har med samma naiva stolthet längre. Tyvärr. Det känns jättetråkigt men det kanske är den nya tiden? Att vi måste se om våra gårdar på ett nytt sätt? Inte förutsätta att alla vill oss väl även om de allra, allra flesta gör det?

Det där sista tror jag är viktigt att komma ihåg när man blir såhär arg och frustrerad som jag är nu. Att de allra flesta äter mat från både växt- och djurriket och att väldigt många vill se ett starkt och aktivt svenskt lantbruk. Även myndighetsutövare. Men det räcker inte. Det man hoppas på nu, förutom fortsatt konsumtion av bra, svensk mat, är starka markeringar och mycket mer handlingskraft från rättsväsendets sida när det gäller brott mot lantbrukare. Så fort det bara är möjligt. Helst igår.