Tröskuppehåll och skitjobb

Idag blir det uppehåll i tröskningen, oklart hur länge. Regnet kom indundrande igår kväll men nu har det upphört igen. Grå himmel, sval luft. 

Valmeten ska få det där efterlängtade lamellbytet idag och det ska bli intressant att följa. Hoppas Linda kan ta många bilder mellan varven.
Här är en bild som hon har tagit på Greven förresten. Han syns ju knappt! Men nu är han lös igen den lille rackaren…

Han tar chansen så fort man lämnar minsta lilla glipa öppen och det råkade de visst göra igår hon och Danne, när de skottade ut ströbädd från boxen där han bodde. Bara att hämta honom igen och försöka förklara vikten av att hålla sig där man ska för att undvika att bli överkörd.

Det blir alltid så fräscht och fint när man skottar bort skiten närmast foderborden/krubborna hos de avvanda kalvarna. Största delen av ströbädden får vara kvar men längst fram tar vi ur när det börjar bli högt eller om det blir smetigt. Det är ganska enkelt gjort eftersom betongkrubborna är lätta att flytta men det är ändå ett visst projekt, särskilt nu när det är ganska fullt på gödselplattorna.

Vi ställer in krubborna såhär i respektive box, uppe på bädden så de fungerar som vägg. På det sättet behöver man inte släpa in grindar eller flytta ut djuren när man ska skopa ur. När man flyttar ner den sedan och kalvarna får tillbaka hela boxen studsar de runt och verkar tycka att de ha kommit till en helt ny värld.