Kurt är klar och vi kom billigt undan

Härom dagen lagades äntligen Valmeten. Nu kan man koppla i och ur hur lätt som helst igen.

Tomas från Lindsjö Gräv och Maskinservice kom hit och han och Danne jobbade så snabbt och effektivt att Linda knappt hann fånga dem med kameran. Här är en bild i alla fall.

Men den här hoppas jag är arrangerad. Dannes mekarmetod ser lite väl brutal ut!

Det som gjorde att det gick så fort var att det inte behövdes något lamellbyte som vi trodde. Det betyder för det första att det blev billigare men även att det inte var ett handhavandefel såsom slirning på kopplingen som orsakat haveriet. Skönt.

Felet var istället mekaniken till urtrampningslagret. En tapp som gick igenom en gaffelliknande del var trasig och det syntes att den hade fått en hemmalagning redan en gång tidigare. Lösningen var en ny tapp som kunde svarvas hos en granne och sen var saken:

Valmeten är en bra liten traktor som vi köpte förra hösten när Fiaten brann upp helt spontant. (HÄR kan man läsa om den episoden om man vill.) Det är en 505:a och den är lika gammal som en av mina bröder, årsmodell -84. Den har gått ungefär 4500 timmar och vrålar på riktigt bra tycker jag. Man får hålla lite koll på tempmätaren när man halmar och bränsletanken är liten så man måste fylla på stup i kvarten.

En fin grej med den här traktorn, förutom att den är mer driftsäker än Fiaten och har alla funktioner såsom handgas och även handbroms är att den tar sig fram mycket bättre. Vilken lättnad. Fiaten gick knappt framåt på platta backen om det var minsta lilla is eller snö ute.


Fungerande koppling men golvet måste nog sopas. Som vanligt.