Sista insatsen

7 oktober, 2020

Min sista arbetsdag innan avfärd hit till Västerås både började och slutade tidigt. Jag kunde inte vara med så länge på eftermiddagen men jag satte igång i ottan för att vi skulle hinna allt. Det var nämligen den stora klövverkningsdagen och mycket att göra.  

En gång om året verkas klövarna på våra dikor. Mer behövs inte och många av dem sliter ner klövarna fint själva när de går ute. Dock är det alltid bra att gå igenom allihop när de tagits hem från betet. De får komma upp i verkstolen för en stunds pedikyr och man kan även passa på att sätta i nya öronmärken till de som tappat ett. Om man har varit duktig och köpt in sådana i förväg vill säga.

Vi anlitar LN Frakt och Klöv för verkningen och man kan alltid slappna av när Lars kommer till gården. Han är så lugn och bra med djuren.
Det är ju som vanligt viktigt att det inte blir stress eller mer krångel än nödvändigt när man ska hantera dem. Det räcker med att vissa är så nyfikna att de vill krypa in i verkstolen innan det ens är deras tur medan andra inte alls är sugna på att få fötterna friserade.

Man får bygga drivgångar, göra smarta fållor med grindar och vara beredd att byta strategi om det inte fungerar, men att ta det lugnt och inte stressa upp sig är det viktigaste av allt.

Till vår hjälp den här dagen hade vi Jenny på plats också. Hon är stand by för jobb om det behövs nu när jag är borta och den här dagen körde hon hem ett gäng nya kalvar till oss och var med under verkningen. Det är bra att vara flera stycken så man kan hämta kor och ställa på kö och samtidigt som en person är med vid verkstolen och släpper i och ur djur. Man ska även anteckna vilka som fått anmärkningar på sina klövar eller om det är något annat man behöver komma ihåg.

De flesta kor såg bra ut. Några enstaka hade lite långa och krokiga klövar men ingen behövde specialbehandling utöver själva verkningen. Det kändes bra och är ett tecken på att vi är på rätt spår. Vi vill inte avla vidare på dåliga klövar eftersom det är viktigt för hela kon att fossingarna mår bra. Vi vill heller inte behöva verka mer än en gång om år så fina klövar är en bra förutsättning att få vara kvar hos oss.

Nu återstår dräktighetsundersökningen som blir av ganska snart, jag minns inte vilken dag det var bestämt, och efter det vet vi vilka kor som blir kvar och får kalvar nästa år. Vi ska skära ner på djurantalet lite och några av damerna ska tackas av och gå till slakt.  Klövhälsan spelar in, vi vill inte ha kor som får ont någonstans, samt att det är avgörande om de är dräktiga eller inte. Vi kikar även lite extra på kor som fött kalvar med horn, vilket vi heller inte vill avla vidare på när det kan undvikas.

 

 

 

Distansbonden får ett pling
Men kom igen Hemköp