En liten föraning om vinter

Denna milda höst alltså. Plusgrader långt in i november. Då känns det svinkallt så fort termometern visar minus.

Igår kom en liten köldknäpp och det flög även runt lite snö ett tag. Ett par grader kallt bara men det kändes som värsta vargavintern. Mysbyxor som långkalsonger hade jag och tjocktröjan var på både inne och ute. Jag var rätt tacksam över att jag hade en del pappersarbete att ta tag i och inte bara utejobb till skillnad från Emelie som skötte djuren.

Danne tvättade plogen och gödselspridaren (som var påbörjad men endast undermåligt rengjord) och hann även med en av traktorerna. Sen dog högtryckstvätten tyvärr. Mycket märkligt och tråkigt men kanske är det något enkelt fel som man kan åtgärda när tid finns. Hoppas det, den är ju svårt att vara utan och en ny är så jävulusiskt dyr. Och dessutom, om man skulle köpa en ny så skulle man vilja ha en större än den vi har nu. En ännu dyrare med andra ord. Så håll tummarna nu för att den bara är lite trött eller att det finns nån sorts säkring att trycka på.

Annat som händer är att vi har skickat ett gäng tjurar på slakt och att några av dem var ovanligt fina och tunga. Det var våra egna grabbar, alltså tjurar som fötts här på gården, så det var extra kul. Man blir liksom stolt över dem.
Vi har förresten fått upp tillväxten på tjurarna igen överlag, efter en tid med aningen sämre sprutt på grund av lägre fodervärden. Ett bra grovfoder är verkligen viktigt. Det är svårt och kostsamt att möta upp med kraftfoder och det tar tid att vända om man får ett år med sämre värden i balarna.