Skörd och lite annat fix

Ute är det höstkallt och dagen har varit mulen. Enligt prognosen skulle det spricka upp idag och bli fint redan till lunch men dessvärre har det låtit vänta på sig. 

Det har regnat rejält de senaste dygnen och vi har haft gräs liggande på slag. Ikväll kunde Jesper äntligen komma ut med balpressen och börja rulla ihop det. Ungefär femton hektar är slaget och nu vill vi ha stadigt väder så vi blir klara med resten också någon gång. Näringsvärdena är på väg ner efter både värme och regn och vi vill ut med flytgödseln inom kort till återväxten.

När det regnar och inte går att rundbala blir det annat gjort på gården. Så folk har inte varit sysslolösa precis. Ljuddämparen på Valmeten är till exempel fastskruvad efter att ha suttit löst ett tag och det är uppgrusat och snyggt utanför hangarn. Danne har hämtat åtta nya kalvar också, varav två avvanda, och det har körts fast med traktor och vagn i blötsmeten.


Roligt med Snapchat, så man får direktrapport när det händer något spännande. 

Här är några fler bilder från våra vallar. Det är Janis från Töva Maskinservice som slår hos oss och han kör en Fendt 724.

Slåtterkrosskombinationen är Pöttingers Novacat A10 och den maler undan drygt 9 meter i taget.

Gräs, gräs och mer gräs. Våra egna slåtterkrossar är sålda nu och det känns bra. I år hade vi absolut inte hunnit med oss om vi inte lejde slagningen. Hur det blir i framtiden vet vi inte, det här är andra året med den här lösningen. Det är ju för- och nackdelar med allt förstås men Töva kan man lita på och det är det viktigaste.

Foto: Janis Spurins och Linda Edlund.