När vi får tid

Att-göra-listan är lång precis som hos många andra, oavsett var man bor och vad man jobbar med. För mig funkar det att skriva upp och pricka av när det är mycket. Om man sätter saker på pränt är det större chans att de bli av. Här är ett axplock av saker vi skulle vilja hinna med i det närmaste. 

Reparera slangarna till dränkpumpen.
Vi har en pumpbrunn dit allt blött överskott från fastgödselplattan rinner ner. Från pumpbrunnen går en rörledning under marken till den stora gödselbrunnen där vi vill lagra allt som inte har hyfsat fast form. Med hjälp av en dränkpump och en nivåmätare sköter det sig helt själv.

Så fort lillbrunnen blir tillräckligt full pumpas innehållet iväg till storbrunnen (se bilden högst upp). Om det bara vore så att allt funkade. Om inte slanganslutningarna nere i pumpbrunnen var trasiga. Detta måste åtgärdas och det är tyvärr inte helt lätt.

Räta den Elinmärkta nackbommen 
Någon som minns den här? Den ser fortfarande ut som när jag råkade kroka i den med pallgafflarna när jag skulle bära bort några grindar. Nej, den ser ännu värre ut förresten, för den har fått en smäll till.
Min vision är att den ska gå att räta till hjälpligt i stället för att bytas ut, eftersom vi har lite av ett köpstopp nu. Men som med allt annat så ska det göras också. Så länge den fyller sitt syfte har den inte direkt haft högsta prioritet.

Måla, måla, måla.
Alltid något att måla och jag har tillochmed glädjen att inneha en lånad färgspruta. Men jag har verkligen inte haft tid. Jag har målat nästan en vägg på tippfickan bara. Så futtigt så man smäller av.

Städa, städa, städa. 
Röja gräs, plocka undan, rensa ur, tvätta med högtryckstvätt, sopa, skura, sortera. Överallt. I verkstaden, i ladugården, i fikarummet, i hangarn.
Det är inte total katastrof men vi har inte den där finishen och fräschören jag vill ha. Stoltordningen och vitplåten.

Bygga väggar till krubborna. 
Foderkrubborna hos två av våra djurgrupper hade en gång fina sidor som Danne hade byggt av plyfa med plåtskodd kant och allting. Sedan vet jag inte vad som hände. Djuren lyckades väl bita och gnaga och trycka på dem tills de lossnade så nu är kortsidorna öppna. Väldigt irriterande för det rasar ut fodermix och blir stökigt. Spill och gammelfoder och mycket manuelljobb om man ska hålla snyggt. Vilket man inte alltid gör.

Laga tornet på halmfräsen.
Något har hänt med tornet. Det är inte vridbart längre. Oerhört irriterande. Det funkar, dock inte optimalt, men det går att halma, och då blir prioriteringen därefter. Någon gång när vi får tid…

Ytbehandla alla betongkrubbor. 
Det här är egentligen en bonuspunkt som inte är lika angelägen att göra just nu. Det är mer något som jag vill få till på sikt och som jag känner mig väldigt taggad för.
Våra betongkrubbor är jättebra men med åren har ytan blivit märkt av blött foder och vassa tungor. Jag skulle vilja måla dem invändigt och få ett blankt och lättstädat ytskikt som tål både nötning och allt som kan fräta och luckra upp. I min googlehistorik finns just nu en hel del om primers, epoxi, torktider och luddfria rollers. Nästa sommar kanske. När vädret är bra och man kan ordna ett alternativt sätt att utfodra medan man målar och låter krubborna torka.
Även i Hangarn skulle jag vilja göra samma sak, få till en hård och blank yta på foderbordet, men det är inte så lätt när det hela tiden är djur där som behöver äta.

För tillfället är det gräs, djurskötsel, bokföring och överlevnad som prioriteras. Men sedan! Rackarns vad fint och bra det kommer bli!