Städning i stort och smått

Ströbäddarna har åkt ut en efter en och nu är det luftigt i hallarna. Många skopor blev det och man inspireras att göra snyggt på andra ställen också när det blir så fint hos djuren. 

Tjurarna flyttas ut på skrapgången när det är dags att tömma bäddarna. De ser alltid lite misstänksamma ut och när de bli ihoppackade sådär och det är ju inte så konstigt. De är ju vana att ha hela ytan för sig själva och förstår inte alls vitsen med att någon ska in till dem och köra hjullastare så de måste vara i  en grindfålla.

Här stod de. Tuggandes fodermix i tålmodig väntan på att allt skulle bli klart.


Inte ofta man ser betongen här inne. När det sista var urtaget var det bara att lägga in ny halm och släppa in killarna igen. Väldigt mysigt tyckte de att det blev.

De blir så små helt plötsligt när de kommer ner på marknivå!

Det är bra att kunna bocka av det här jobben inför vintern men man är alltid lite spänd på hur det ska gå att starta upp en ny bädd. Oftast går det jättebra, bara man inte snålar med strö i början, men om det är riktigt blött och dåligt väder ute kan det vara svårt att få den att komma igång ordentligt. Helst borde man nog tömma på sommaren när det är torrt och varmt för optimal ströbäddsstart men det ska ju stämma med arbetsflöde och lagringsmöjligheter också.

Som sagt blev jag taggad att städa på andra håll när Danne gjorde så fint hos tjurarna. Igår rustade jag upp i ”dasset” vid kostallet. Alltså det röda lilla huset där el och vatten går in och där vi har ett minimalt men väldigt praktiskt förrådsutrymme. Dock utan hygienfaciliteter.

Jag städade där och strukturerade upp öronmärken och de grejer vi behöver inför kalvningssäsongen. Det är långt kvar till den tiden men det är skönt att göra sådana här röjningar ibland tycker jag. Veta att man har koll på alla grejer och inte behöver stå och krångla sedan i sista minuten.

Plastlådor är något jag tycker mycket om för det blir så överskådligt och bra överallt. Nu ligger alla kalvningshjälpmedel som rep, kedjor och handskar i en separat låda och annat smått och gott i en annan. En skrivskiva med datum sitter på väggen så att man lätt ska kunna anteckna vilka kor som kalvat och alla öronbrickor är sorterade och uppradade. Klippmaskinen och allt jag behöver till den har jag i en målarhink som också får stå här nu när jag klipper var och varannan dag.

Titta vad fint det blev på väggen. Jag hittade två bitar markisolering som jag tryckte fast alla öronmärken på. Tjurmärken på en och kvigmärken på den andra. Inget mer rotande och letande efter rätt nummer när nya kalvar föds.

Kvigorna får dessutom ett extra märke, ett rött som det står KVIGA på, så det blir enkelt när man ska sortera dem sedan.

Dagens öronmärken är så himla dåliga tycker jag. De ramlar ur och går av och allt vad det är. Därför har vi ofta extramärken hemma till både kor och tjurar. Kornas sitter också där på frigoliten nu så man ser vad man har och lätt kan hämta utan att behöva springa upp till ladugården eller fikarummet.