Första haveriet 2022

Hur ska vi tolka det här? Som att årets maskinbekymmer var snabbt avklarade redan årets första dag? Eller att detta, gud förbjude, är själva melodin för hur hela 2022 kommer att te sig? Igårkväll small det till i mixertraktorn och den blir nog aldrig sig lik igen. 

Jag hade sopat foderbordet och skulle köra ut mix till tjurarna. Hade gjort klart hela ena sidan och skulle bara köra ut och vända för att servera resten av grabbarna. Då sa det krasch. Riktigt ordentligt. Kraftöverföringsaxeln hängde på sned och hela den invändiga tappen/axeln var med ut. Kvar fanns bara ett stort hål rakt in i bakänden på traktorn.

Just då på kvällskvisten var det inte mycket att göra åt eländet. Det behövdes en ordentlig felsökning och de andra traktorerna var iskalla och inte redo att ta över mixervagnen. Istället fördelade jag det redan utkörda fodret med skopan så gott det gick och kompletterade med två omixade balar som jag delade upp så alla hade gott om mat för natten.

Idag, söndag, kom Danne hem och vi kunde få in JD’n i verkstaden. Där blev det inte roligare precis. Såhär såg det ut innanför.

Växellådshuset är helt sönder, se bara på det gula godset där det fattas en stor bit. Ett trasigt stödlager till själva PTO-axeln var troligen boven i dramat. Danne menar att det nog ramlat ner mellan dreven och lett till att allt slagits sönder.

Hopplöst fall, doktorn grät…

För tillfället kör vi mixervagnen med en av de nyare traktorerna tills vi vet hur det ska bli framöver. Det är ingen långsiktig lösning eftersom de behövs i annat arbete men det funkar nu åtminstone.

Någon som har en bakdel till en JD4255  liggande? Eller en stabil, äldre traktor i rätt prisklass?