Äcklig kant, ren kant

Från att ha diskat kalvhinkarna två gånger om dagen låter vi dem nu hänga kvar enligt rekommendation från vår veterinär. Det innebär ett nytt litet hygienbekymmer och det har inte med själva hinkarna att göra. 

För mjölkdrickande kalvar kan det vara bra att få snutta på nappen en stund innan mjölken serveras. Då gör sig löpmagen beredd och kalven kan lättare tillgodogöra sig alla näringsämnen. Efter uppsprucken giva är det också en fördel att ha kvar hinkarna en stund. Då minskar risken att de små kompisarna diar på varandra när mjölken är slut.

Vi har diskat nitiskt i alla år men nu testar vi att lämna kvar hinkarna och diska supernoga en gång i veckan istället. Jag trodde att det skulle bli diarré och äckelskap och allmänt grisigt men det har faktiskt gått över förväntan. Vi skaffade fler hinkar så det räckte till alla kalvar och färgmärkte dem så vi vet vilka som hör till vilken box. På så sätt blandas inga bakterier mellan djur som inte har närkontakt med varandra.

Det fiffiga med vår boxinredning är att det går att fälla upp hela hinkhållaren  i slutet av ladugårdspasset. När allt snuttande verkligen är klart vill man gärna få hinkarna ur vägen så inte kalvarna puttar ner eller skvätter skit på dem.
Innan vi hissar upp dem häller vi i en skvätt vatten så de blir lite ursköljda. Efter ett tag blir kanten kring där det här mjölkblandade sköljvattnet såhär kladdig.

Men såhär fint blir det när jag kört lite snällt med högtrycken på låg fräs.

Kanttvätt. En ny syssla att ta i tu med regelbundet men det är det värt. Vi sparar tid genom att slippa allt hinkdiskande som vi gjorde förut och kalvarna mår precis lika bra.