Följ med in på kontoret

Sådär då! Ordning och reda i bokföringen och bara ett verifikat kvar innan jag kan skicka iväg momsdeklarationen för november.

Irriterande nog måste jag ha tag i en avtalskopia innan jag kan göra det där sista. En som jag inte kommer åt förrän på måndag. Med andra ord blir det inlämning sista dagen som så ofta förr men det är inte mycket att göra åt den saken.

Vi har månadsmoms i lantbruket och det tycker jag är bra. Det skulle bli alldeles för rörigt om jag kunde skjuta upp och lägga på hög längre tid än så. Om vi hade kvartalsmoms skulle vi nog behöva leja bort mycket pappersarbete tror jag. För att få samma kontroll på ekonomin. Nu när det är månadsvis får man bra överblick och själva jobbet blir inte heller så oöverstigligt.

När det gäller min frilansfirma har jag däremot årsmoms eftersom jag inte har så avancerad bokföring. Många skrivjobb är det 6-procentig moms på så det blir inte så stora belopp att betala in. Några feta investeringar som ger moms tillbaka gör jag heller inte, så det räcker att redovisa en gång om året.

Det löpande kontorsarbetet är det jag som sköter på gården men på senare år har Danne blivit mer delaktig. Han är bra på budgetering och har gott helikopterperspektiv medan jag är den som ser till att saker kommer från postlådan och in i bokföringsprogrammet.

Snart är det dags för bokslut också men det får vi hjälp med av Y-ekonomi. Jag försöker förbereda så mycket jag bara kan genom att stämma av lån, räkna ihop räntor och se till att inget diffar på våra konton. I år ska jag försöka klara det utan att ringa till mamma och gråta!


Hur bra det än går brukar det alltid sitta ett antal gula lappar i pärmarna när jag lämnar in dem, med frågor eller behov av dubbelkoll eftersom jag alltid blir osäker. Faktum är att jag sällan känner mig så ung och vilsen som inför bokslut och deklaration. Som att jag är en liten flicka som ska lämna in en skoluppgift till fröken och inte en kvinna som är företagare sedan mer än tjugo år.

Danne däremot, han har bra koll och naturligt sinne för siffror. Han är inte orolig! Hans jobb innan bokslutet är bland annat att förbereda inventarielistor och fila på avskrivningsplaner. När det väl är dags brukar vi åka in till Ulla på Y-ekonomi tillsammans, fullastade med pärmar och mappar. Vi tycker att det är viktigt att båda har koll på firman och får möjlighet att planera framåt tillsammans med en kunnig person.

Nysäter Lantbruk är en enskild firma som på papperet står på Danne. Dock driver vi den ihop och delar lika så båda har samma inkomst och ekonomiska trygghet. Många undrar varför vi inte har ett aktiebolag och det har vi också funderat på ibland och även tagit emot rådgivning kring. Hittills har det inte funnits tillräckliga fördelar med att övergå till AB så det är enskild firma som gäller för oss. Just nu i alla fall. Vi driver som sagt företaget gemensamt och det är fullt möjligt och till och med ganska enkelt att skapa en trygg och rättvis ekonomi mellan makar i en enskild firma.

 

Här är några länkar till frågan om AB eller EF. Det ena, det andra eller båda? Allt har sina för- och nackdelar.

Expert i ATL svarar på frågor om bolagsform

Driva Eget visar fördelarna med både och

Mer från ATL, om hur företagets verksamhet och vad man äger styr företagsformen

 

(Jag ber om ursäkt för de suddiga gamla bilderna förresten! Lyckades tyvärr inte lägga upp några nya så jag fick återvinna!)