Om och om igen

Något av det bästa med lantbrukaryrket är att det ofta syns tydliga resultat av det man gör. Det är härligt. Men lite tröttsamt också att allt ganska snart måste göras om. Och om, och om och om igen.

Att hålla djur och odla jord är en evig cirkel. Alla moment ska upprepas, vissa två gånger om dagen, andra varje vecka, varje säsong eller varje år. Sköta kalvarna morgon och kväll, harva och så varje vår och plöja var fjärde höst. Samma göromål varje gång. Samma jobb men även samma tillfredsställelse. Det går runt, runt och man blir aldrig färdig.

Det fina med det här är att man ständigt får nya chanser. Nya tillfällen att göra bättre och göra något som verkligen märks. För även om det är samma jobb så finslipar man det hela tiden. Blir duktigare, effektivare, klimatsmartare och kunnigare. Bara genom att fortsätta göra samma saker, fast ibland på nya sätt och med nya förutsättningar. Dessutom är varje djur unikt precis som varje odlingssäsong och varje vinter. Det är ett spännande liv, trots all rutin och förutsägbarhet.

Igår gjorde jag rent foderbordet hos korna. Vi gör det varje vecka och det är varken förkovrande eller superkul. Men det ger en väldig tillfredsställelse i all sin enkelhet, och det gillar jag.

Före:

Efter:

Och så ny mat!

Notera väderomslaget på bilderna. Från strålande sol till tvärmulet på en halvtimme!

I morgon börjar dagen med alla de vanliga sysslorna hos djuren och hur trött jag än är innan första koppen kaffe kommer jag att känna mig nöjd och produktiv när jag är klar. För det är alltid samma fina känsla när alla är mätta och nöjda och det är nyhalmat och diskat. Till nästa gång.