Win-win och egen design

För några månader sedan började vi med egna hinkar till alla kalvboxar och att hissa upp dem istället för att förvara dem i diskrummet mellan målen. Förutom att vi sparar en massa disktid, helt utan att kalvhälsan påverkats negativt, har kalvarna helt slutat dia på varandra. 

Den största vinsten för oss är arbetstiden då vi inte haft några jättestora problem med kompisdiande. Att ha napphinkar istället för öppna, vanliga hinkar som vi hade förr gjorde stor skillnad redan för många år sedan, men emellanåt fick man ändå några enstaka sugproppar som drack urin och skadade navlarna på andra. Nu är de ett minne blott. Har nog inte sett en enda korsdiare sedan vi började med det här.


Inga fler stora  pyramider heller. 

Jag brukar fälla ner hinkarna strax innan det är dags för mat. Då vet kalvarna vad som är på gång och de kommer fram och börjar snutta på napparna för fullt. När mjölken serveras är de väldigt motiverade efter att ha sugit på tomma nappar en stund.
Hinkarna får sedan vara kvar i nedfällt läge tills alla är nöjda. Ofta ända tills jag är klar med allt annat i ladugården. Vi fäller alltså inte upp dem så fort det är tomt utan låter kalvarna hållas så länge de vill. På så sätt stillas det där extra sugbehovet på ett bra sätt.


Det tickande, smaskande ljudet av mjölkdrickande kalvar är så härligt!

Vår inredning i kalvstallet kommer från Gårdsby Iglu och hinkhållardelen är gjord för att kunna hissas upp, oftast med hjälp av ett rep i taket och en tyngd. Vi har nu löst det på ett annat sätt eftersom en där medföljande tyngden kom bort och vi inte var så pigga på att börja skruva i taket om vi inte behövde.
I början lyfte vi bara upp hela hållaren och låste med en repstump men eftersom det var både tungt och såg sjavigt ut gjorde Danne en egen lösning. Med ett långt plattjärn som handtag kan man nu lätt hissa upp hinkarna utan att behöva ta i så vansinnigt. Sedan låser man med en kedja där sista länken är avklippt och kan petas ner i hålet på stolpen. Jättebra blev det.


Handtaget är fastsatt med en genomgående bult så det kan hänga rakt ner när hinkarna är nedfällda. 


I uppfällt läge ser det ut såhär. 

Det syns inte på de här bilderna men vi har färgmärkt alla hinkar också så man vet vilka som hör till vilken box. På så sätt minskar risken att bakterier sprids mellan boxarna. En gång i veckan diskas alla hinkar ordentligt och efter varje mjölkmål häller vi i en skvätt ljummet vatten som sedan sköljs ur när man fäller upp dem.

Tanken med inlägget var egentligen bara att visa hur vi löst själva upphängningen men självklart måste jag upprepa mig från tidigare texter och tjata om hur bra det kan bli med en liten åtgärd som nya hinkrutiner!
Resultatet är alltså att kalvarna inte diar på varandra och vi slipper diska morgon och kväll, helt utan dåligt samvete. Det måste väl vara vad man kallar win-win?