Kjellinas lille pöjk

Det är mycket kalvblogg nu men det är ju den tiden på året. Man får passa på att njuta helt enkelt. I helgen kom inte mindre än fyra stycken och alla är pigga och energiska. 

Vissa födslar är extra spännande och en ko som vi väntat på är Kjellina. Hon är så speciell den där kossan. Fina kalvar får hon också och hon tar även hand om andras små mjölktjuvar ibland. Hon har aldrig haft en svår kalvning och vet precis hur allt ska gå till efteråt. Så även denna gång.

I år fick hon en fin tjurkalv som jag tror kommer bli riktigt stor. Han är redan ganska reslig och har liksom mycket skinn att växa i. Det kanske inte syns på bilderna men han har en riktig köttdjurshals med veckad hud undertill.

Självklart blir vi glada över att få tjurar men just Kjellina skulle gärna kunna få en kvigkalv som vi kunde spara. Hennes lynne, lätta kalvningar och fina modersinstinkter i kombination med bra mjölkproduktion och fint juver gör henne till en keeper, även om hon kan bli lite magerlagd emellanåt. En avkomma med mer köttras i skulle kunna bli en helt perfekt ko. Hittills har vi Ellie som är hennes första dotter men de andra kvigkalvarna hon fått genom åren har haft horn och det vill vi inte avla vidare på.

Denna gång blev det en Edgar och han är så fin med sin stjärna i pannan. Som extra kuriosa kan jag berätta att namnet Edgar betyder rikedom och det känns ju lite betryggande i dessa tider.