Käftsmäll?

En av kalvarna har en uppsvälld käke. Vi vet inte riktigt vad som har hänt men vi gissar på antingen nekrobacillos eller mer troligt en vanlig hederlig smocka. Linda har till och med en misstänkt våldsverkare.

Bilden visar hur hon såg ut igår när det var som värst. Nu har det lagt sig lite och vi fortsätter hålla koll. Hon äter som hon ska och verkar inte besvärad så vi avvaktar med fler åtgärder då hon inte tycks ha ont.

Hos oss är det ganska vanligt att inköpta kalvar får så kallad nekrobacillos ibland. Det är ett sorts invändigt munsår kan man säga och det visar sig genom en knöl på käken. Dock brukar de knölarna vara mindre och mer avgränsade, som en vindruva eller valnöt som ser ut att sitta på käkbenet.
Den här bruden har mer av en rejäl svullnad över ett större område. Därför tror vi nog att hon har fått sig en rejäl sittopp helt enkelt. Hon är nämligen ganska framåt och vi gissar att hon har varit och tuttat på en ko som inte var hennes mamma. Farliga saker då vissa kor delar med sig men långt ifrån alla. Särskilt en av charolaiskorna vi har nu är extremt noga med vem som diar. Hon tvekar inte en sekund att sparka till ordentligt om någon annan än hennes egen kalv försöker få en slurk. Linda misstänker starkt att det är hon som har  tuktat till lilltjejen så hon fick en fläskkäke.


Här är en gammal bild på Kjellina. Hon är givmild. Trodde jag hade ett foto på när tre eller fyra kalvar stod och diade samtidigt, det såg roligt ut, men jag lyckades inte hitta det.  

Om kalven fortsätter äta som den ska och är pigg och nöjd även kommande dagar tänker vi låta den vara och vänta på att ansiktet återfår sin ursprungliga, söta form. Om inte så gör vi en grundligare undersökning och om det är nekrobacillos sätter vi in behandling mot det.

Håll tummarna!