Välkommet tjuveri

I söndags hämtade jag åtta pigga kalvar hos Kalknäs gård i Undrom, nära Sollefteå. De är små men energiska och jätteduktiga på att ta för sig bland korna. 

De här kalvarna är upplärda att dia och har haft en perfekt start i livet hos amkorna på Tomas och Jeanettes mjölkgård. Hos oss är tanken att det ska fortsätta likadant. De får dia ihop med våra egna kalvar och nu går de i en mindre grupp tillsammans med de generösaste korna som inte har något emot en och annan mjölktjuv.

Flera av dem lyckades förse sig redan första kvällen medan några råmade och var hungriga morgonen efter. Särskilt ett gäng som hade lyckats krångla sig ut till den stora delen av hallen där det var svårare att hitta mat.


Oftast passar extrakalvarna på när den egna kalven diar men här har Linda mutat kossorna med korn så de ska stå still extra länge. Då springer småttingarna fram och snuttar direkt. Det går även att låsa fast korna i ätfronten medan kalvarna får äta sig mätta såhär i början tills alla vänjer sig. 

Förra året hade vi också ett gäng amkalvar och det gick bra så nu kör vi igen. Eftersom vi har bra foder, för tillfället fin andraskörd, kan korna producera mjölk så det räcker till fler än den egna kalven. Det gäller bara att de nya lär sig vilka morsor som inte är så noga.


Slurp, slurp. 

De här kalvarna är korsningar Angus/SRB och de har som sagt fått lära sig att dia från start. Det är en väldig fördel och nästan avgörande om det ska funka med åtta nya direkt in i gruppen. De måste veta var de kan hitta mat och vara ihärdiga och tuffa. Vi har testat att adoptera in hinkmatade kalvar ibland men det brukar vara krångligt. Det tar tid innan de fattar och de är alldeles för ”snälla” för att kunna ta för sig ordentligt.


Kornas egna kalvar har inget emot konkurrensen. De är ändå först i kön. 

En vecka eller så kommer vi att hålla kalvar och kor på en mindre yta. Hungriga, intensiva kalvar tröttar snart ut korna som låter dem tjuva mjölk hur de vill. Efter ett tag kan man öppna upp och blanda alla djur igen.
Endast en av de kossor jag valde ut som ammor har vägrat samarbeta och det var Fiona. Andra kor däremot, verkar älska att ta hand om flera. Kjellina är en sådan som kan ha en på varje spene om hon är på rätt humör.


Å vad man längtar till betessäsongen nu!

Kul med fler djur och kalvar som vi inte behöver blanda mjölk åt själva. Jag tror det här blir ett riktigt bra gäng.