Så gick det rekordsnabba vårbruket

Det skördas hejvilt omkring oss och nu ska vi börja med gräset vi också. Innan dess tänkte jag sammanfatta vårbruket som blev klart innan vi ens hann säga Cambridgering. 

För första gången på våra 20+ år med växtodling fick vi ett vårbruk helt utan uppehåll för regn. Vad otroligt snabbt det går när man inte behöver avbryta flera dagar och vänta ut nederbörd och upptorkning. I gengäld dammar det som tusan och man påminns ständigt om risken för fortsatt torka. Men det är ju inte så mycket att göra åt.

Vi var lite sena i starten men på 10-12 dagar var vi helt färdiga med vårbruket och det känns redan avlägset. Pang bara så var det klart. Förutom uppehållsvädret gick det extra snabbt tack vare att all åker var färdigplöjd sedan hösten 2021, vilket var otroligt skönt även med tanke på dieselpriserna.

Maskinerna höll ihop som det skulle och den nya välten levererade. Danne är nöjd och den gav väsentligt bättre resultat än den gamla lill-Vamo-välten vi hade förut. Om han fick önska sig ytterligare perfektion skulle vältsektionerna gärna få lappa över lite mer för att undvika vallning på våra lätta jordar.

På personalfronten hade vi tur och fick hjälp av Jesper även i år. Trots att han nu har både fast jobb och sambo och troligen fullt upp med sitt eget har han varit med och kört helg- och kvällspass. Håkan har jobbat som vanligt och vi är inne på sjätte eller sjunde året nu med honom som vårbrukskollega. Tänk vad fort tiden går och vilket lyckokast att just han hamnade i vår traktor när vi behövde extra plöjningshjälp för länge sedan.


Gammal vårbruksbild på Håkan och Danne. 

Vi sådde totalt 87 hektar spannmål varav 27 hektar vete och resten korn. Diskett och 6-radigt Judit blev det, precis som planerat, och vallinsådd ca 50 hektar.

Gödslingen har ju varit ett gissel för de allra flesta i år. Vår strategi blev att ge spannmålen fulla givor medan vi höll igen på gödningsmängden i vallarna. Stallgödsel kördes som vanligt på alla åkrar inom rimligt avstånd.

Nu har spannmålen kommit upp ganska fint men det är torrt, alldeles för torrt och den har farit illa på vissa håll. Det är ännu ingen katastrof men vi kommer nog inte att se några rekordskördar. Regn måste falla, särskilt om det fortsätter vara varmt på dagarna.

Det som gäller nu är att våga glädjas åt det snabba vårbruket och att vi haft råd att gödsla. Samt att uppkomsten ser åtminstone hyfsad ut. Inte tänka att det lär komma någon annan katastrof längre fram på säsongen bara för att starten gick så bra. Kanske är det här året när växtodlingen kommer att flyta med minimal friktion från start till mål? Hoppas det. Mirakel sker ju trots allt ibland.

 

De fina bilderna har jag fått av Magnus Alskog, fotograf och grannbonde med grönsaksodling. Eller bondepaparazzi bland buskarna i Gåltjärn!