En dag för mig och alla andra dårar

Vi har röstat idag och jag tycker det är så fint och högtidligt att göra det på själva valdagen. Att bli påmind om hur bra vi har det och vilken tillit som lagts i folkets egna händer. 

Tänk ändå att man lever i ett land där varenda dåre får rösta i allmänna val. Från fängelsekunder till naiva artonåringar och sönderstressade småbarnsmorsor. Folk som knappt kan skilja på höger och vänster ens i trafiken och människor som bor i skogen. Psykiskt sjuka, outbildade, silversked-i-mun-brats och surgubbar som inte öppnat en tidning sedan -97. Alla får rösta och det är ju livsfarligt? Vad vet till exempel en hormonsvettig gymnasist om vad som är bäst för Sverige?

Idag är det val och jag älskar det faktum att vi alla, hur smarta eller knäppa vi än är, hur världsfrånvända, unga, gamla, indoktrinerade, omogna eller sökande vi än är, får rösta. Allmän och lika rösträtt. Så enkelt men så skört och fortfarande ingen självklarhet i världen.

Jag är stolt över ett land där varenda dåre får rösta för vad hade annars hänt med just min frihet och mina möjligheter att påverka? Vissa tycker ju säkert att det är jag som är dåren. Bonddåren. Och det kanske jag är. Jag kanske tänker fel, har läst på för dåligt eller gör konstiga prioriteringar. Det beror nog helt på vem man frågar. Men jag får rösta ändå. Precis som alla andra. Dårar eller ej. I demokratin Sverige.

Klok, trött, välutbildad, nysvensk, bonde eller jurist. Gå och rösta nu alla som inte redan gjort det, det är några timmar kvar. Det är en vacker och viktig plikt som ålagts oss. Ett hedersamt uppdrag och en påminnelse om allas lika värde.