Allt man inte ser

Nu är jag hemma igen och snart är det slut på semesterbilder här på bloggen. En sista sak vill jag bara påminna mig själv och alla andra om innan jag knyter ihop el säcko espanol. Det arbete man så sällan ser när man är i ledigläge. Alla människor som fixar i bakgrunden. 

Det är så mycket som som bara sköts hela tiden. Det är sopat och snyggt i lägenhetskomplexen, välansade trädgårdar och vackra, rena stränder. Nästan magiskt, som att det bara är ett faktum och en näve naturlagar.

Visst, det är en helt underbar miljö i sig, men utan de som startar dagen innan många turister och deltidsboende ens klivit ur sängen skulle det garanterat se annorlunda ut. Mäktigt och vackert, men med ett större behov av foträta skor!

Varje morgon innan solen hunnit upp ordentligt kommer till exempel traktorn. Sjögräs och annat krafts som skvalpat upp skottas ihop och läggs containers som dras upp på lastväxlarflak och körs iväg.

Ojämnheter fixas till och hela stranden skrapas så det är slätt och fint när folk ska ner för sol och bad.

Den här John Deeren fastnade extra bra på bild men den är inte direkt ensam i jobb på morgnarna. Förutom strandsläpning stökas det i kolgrillar, samlas ihop skräp och sorteras fiskekrokar. Någon städar trapphus medan andra går med röjsåg. Med en lövblås blir trätrallen på strandpromenaden fri från grässtrån och på restaurangerna är det såklart full fart långt innan öppning.


Finaste burkinsamlingen!

Det här är Hanan och Azma, de städar stranden varje dag från klockan sju. Plockar skräp som folk inte pallat slänga i sopkorgarna och fyller på papper och gör snyggt på toaletterna. De är bästa kompisar och förgyller dagarna med skämt och skvaller medan de jobbar. Och så spelar de in Tiktok-videos på rasterna.
Sex månader om året har de mycket jobb längs stränderna men vid lågsäsong kompletterar de med hemstäd och arbete i butik. När jag berättade att jag också jobbat med städ fick vi mycket att prata om och det var så kul att de ville vara med på min blogg.

Nu är semestern slut och jag är tacksam. För en härlig ledigvecka med mina nära men också för vettet att uppskatta allt bakgrundsjobb som görs överallt. Man ska inte glömma det.