Dags för fotvård

Igår stod årets pedikyr på schemat. Alla damer och några herrar fick fina fötter. 

Mikaela kom med verkstolen på onsdagsförmiddagen och korna fick ta plats i en fålla längs in på skrapgången. Via en mindre fålla och en gång av grindar kunde de sedan ställa sig på kö.

De flesta kor var hyfsat medgörliga och deras klövar såg bättre ut i år än förra året. Sist hade de mjuka, lite för tunna klövsulor men i år var de hårdare. Mikaela misstänker att fjolårets foder kan ha innehållit för lite zink, vilket kan hämma klövarnas fasthet.

När alla kor var klara hämtade Danne och Emelie ner avelstjurarna. Det gick bra att verka dem också men Leif var rätt skeptisk till en början. Den stora kolossen backade ut, smet bakvägen runt en grind och vägrade gå in i verkstolen. Vi fick släppa in några kossor som kunde locka honom och då gick det bra till slut. Man får vara lite klurig när man förhandlar med tjurar.

Förutom att han lade sig på knä på frambenen i stillsam protest, inne i verkstolen, avlöpte även Leffes pedikyr enligt plan.

Klappat och klart för i år och jag känner mig tillfreds. Det är så skönt att ha en lugn och snäll klövverkare som Mikaela. Ingen stress med djuren och inga hårda tag. Bara tryggt och metodiskt samarbete. Precis som det ska vara.