Farligt när det lugnar sig

Nu är vi på väg ut ur ett arbetskrävande odlingsår. Snön har kommit och det är jul om drygt en månad. Det är nu man ska slappna av och samla kraft. Men det är nu det blir farligt. 

Ju äldre och klokare jag blir desto bättre förstår jag hur viktigt det är det som erfarna människor säger. Att man måste försöka hålla en någorlunda rimlig arbetsbörda, vila i tid och inte köra på dygnet runt och tro att det räcker att vila ikapp någon annan gång. När det lugnar ner sig lite, bara höstbruket är klart, så fort vintern är här på riktigt, eller vad man nu kan tänkas dikta ihop.

Nu är det ju inte så att det finns några direkt lediga perioder om man inte aktivt tar semester, även om folk utifrån kanske tror det. Inte sällan verkar man tro att vi bönder, och alla djur(!), går i ide mellan oktober och mars men det stämmer ju inte riktigt. Sant är dock att odlingssäsongen har en början och ett slut som styrs av årstiderna, och att vi inte har samma hektiska jakt just nu som under vår, sommar och höst.

Det jävliga är att det ofta kan bli ett bakslag har jag märkt. Det är när det lugnar sig och man slappnar av som det kan bli farligt igen, precis som under sommarens mest pressade dagar. En sorts mental efterstress kan forsa upp till ytan och den är riktigt riskfylld.

När man inte måste vara lika skärpt och på hugget längre, ja då börjar hjärnan ta sig friheter. Själv glömmer jag saker, kraschar rutor som synes, missar räkningar och fräser åt mina närmaste. Jag tappar ord och glömmer skoplåset, har gjort en buckla på pickupen och bränt mat i ugnen.

Är det någon gång det kan hända olyckor på grund av trötthet och bristande uppmärksamhet så är det nu.

Därför försöker jag lära mig själv, ja riktigt tukta mig, att bli bättre på att inte samla ihop vilan till en särskild tid på året. Det är ju faktiskt ganska orimligt om man tänker efter. Som om man skulle strunta i att äta under tre månader och tro att det skulle funka bara man äter ikapp en annan gång? Eller hoppa över toalettbesök under jul och nyår med en plan att gå extra många gånger i februari? Eller varför inte strunta i att ta sin medicin en gång om dagen utan istället samla ihop alla tabletter till en hög att ta en dag när det är bra läge?

Galet ju! Så varför tror man som en idiot att det ska funka annorlunda med vila och återhämtning?