Damer på diet

Korna har inga nyhetslöften om att banta men överlag har de levt lite väl gott på sistone. Med några månader kvar till kalvning gäller det att vara i lagom form så nu har vi ordnat så det blir lättare att få till en vettig diet. 

Några av kossorna har haft kvar sina kvigkalvar ända till nu och därför har vi inte dragit ner på fodermängden än. De som producerar mjölk behöver bra foder men alla andra skulle ha gynnats av lite lägre näringsvärden redan för någon månad sedan. De går ju mot kalvning framåt vårvintern och ska inte vara för feta inför det. Lagom är bäst och nu har vi stökat om så vi kan anpassa utfodringen lite bättre.

Alla kvarvarande kalvar, ca 10 stycken, skildes av från korna i fredags och fick komma ut till tonårsavdelnigen i tältet. De största tältkvigorna fick flytta upp till kostallet så alla skulle få plats. Där fick de en egen avdelning och serveras både ensilage och korn så de kan fortsätta växa på sig ordentligt.

De vuxna korna skulle gott kunna käka ensilage av grövre kvalitet nu men eftersom vi behöver hålla efter uttaget ur limpan får de fortsätta med finmat. Skillnaden blir att vi inte kommer att vara lika noga med att fylla på stup i kvarten nu när igen har kalv längre. Det kan gott få vara lite snålt ibland så de inte äter bara för att det finns. Att skotta mot och låta dem äta upp istället för att köra dit skopvis med foder så fort de blänger på oss kommer att ge en rimligare kosthållning för tanterna.


Förra årets kvigor (och så Giklan). 

De behöver fortfarande mycket mat såklart, kalvarna ju växer så det knakar i magarna, så korna får inte bli magra. Men det ska vara rimligt. Lagom. Problemet med feta kor inför kalvning är att de kan lagra in fettdepåer i bäckenet och på så sätt bli för trånga. Risken för kalvningsförlamning ökar också samt att de kan få svaga värkar och svårigheter att släppa efterbörden.

Våra kor som inte precis är homogena till storlek och form rent rasmässigt är ändå förvånansvärt jämna i hullet tycker jag. Visst varierar det men vi har ännu inte behövt gruppera dem utan har kört samma foder till alla. Man kan säkert finslipa en hel del på den fronten men än så länge kör vi på samlad grupp och tycker att det funkar bra.

Att de får vara ute och röra på sig mycket påverkar kroppsformen så det är kul att kunna erbjuda. Bibehållen muskelmassa och dagligt strövande är ju bra för de flesta varelser.