Den stora gjutardagen

Nu är det gjort. Betongen är på plats och ensilageplattan är färdig sånär som på vattning, väggbygge och formrivning. Här är tisdagens gjutning i bilder. 

Jag startade dagen tidigt för att hinna undan allt djurjobb. Strax efter 4 var det såhär lugnt och stilla, allt förberett och inget lämnat åt slumpen.


Vid halv 7 kom byggkillarna och gjorde sig redo att ta emot pumpbilen. Vi gjuter alltid med Swerock och trots att deras pumpchaufför hade blivit sjuk fick de snabbt fram en annan pumpbil utan problem. Kul att två stora firmor kan samarbeta för kundens bästa. Det uppskattas stort.


07.56 anlände första betongbilen och sedan var det gasen i botten!

Imponerande att det gick att nå hela plattan med slangen. Vi trodde att vi skulle få skotta i ena hörnet men det behövdes inte.

Det blev fint utlagt tack vare bra samarbete med pumpchauffören och betongen var hyfsat lättjobbad förutom några lass i mitten. Bilarna kom ojämt ett tag och några blev stående på vänt så betongen blev seg. Då var det riktigt slitigt en stund, i värsta hettan dessutom, men i det stora hela var det bra blandat och rätt konsistens.
En tråkig sak var att markdistanserna som höll armeringen var dåliga. Trots rätt avstånd ville de gärna gå sönder och armeringsmattorna riskerade att hamna för långt ner. Vi fick byta ut och sätta fler samt att vi hällde lite betong i rader som hjälpte till att hålla mattorna uppe.


Till en början hann vi med oss bra men det blev körigare när vi kommit en bit och det var dags att börja slipa. Sol och stark värme skyndade på torkningen men med hjälp av Håkan som fick avbryta vårbrukandet och köra glättare istället lyckades vi komma ikapp litegrann. Med facit i hand skulle vi ha behövt vara en eller två personer till, särskilt när det blev så varmt.

När ytan var färdigslipad och vattnad skulle en plastfolie dras på för att hålla kvar fukten och förhindra alltför snabb torkning. Att betong brinner för fort är lätt hänt och på en såhär pass stor gjutning är det svårt att hinna blöta kontinuerligt. Vi har aldrig använt sådan här täckfolie förut men det var bara att rulla ut bit för bit och resultatet blev såhär.

Jenny jobbade hos oss hela dagen och servade med mat, fika och vattning av plattan samtidigt som hon byggde beteshagar åt korna. Det är oklart hur hon lyckades få så mycket gjort men hon är magisk som vanligt.

Dannes mamma skötte sjukhusbesök och hämtning på skola och samt en pizzaleverens. Tjurarna höll koll på väntande betongbilar.

Det blev en riktigt lång arbetsdag och den sista betongbilen kom strax före kl 20. Pumpbilen åkte vid 21 och vi gjorde avbrott för fika framåt 23. Sedan pågick slipning och vattning till långt in på natten. Danne och ytterligare tre tappra själar höll fortet de sista timmarna.
De närmaste dagarna ska plattan blötas med jämna mellanrum men sedan är ytan klar. En bakvägg ska byggas upp av skalblock vid ena gaveln och om bara några veckor kommer vi att tippa första lasset gräs.

Det här är den största gjutning vi gjort här på Nysäter och det känns roligt att det gick så bra. Totalt gick det åt mellan 220-230 kubikmeter betong och massor med jobb.

Det som var utmanande var att hinna med glättningen. Hade vi varit fler hade ytan kunnat bli ännu bättre och vissa personers stressnivåer en aning lägre. En annan nackdel var att det blåste upp till storm under natten så nästan all täckfolie flög iväg. Vi trodde att den skulle suga fast bättre i den blöta ytan men vi borde ha lagt fast den bättre, kanske med sand både i kanterna och tvärs över?

Överlag är vi i alla fall väldigt nöjda och jag ser mycket fram emot kommande års foderhantering. Det ska bli så skönt att slippa plast i botten av limporna och kunna hålla rent kring fodret på ett helt annat sätt. Minskat spill kommer att ge bättre foderekonomi, samt att vi slipper tränga in limpor på ställen där de egentligen inte ska vara.

Till sist vill jag passa på att tacka alla som har varit med på det här bygget, både i förarbetet och under tisdagens gjutning. Alla har varit väldigt arbetsamma och yrkeskunniga och vi har känt oss både trygga och inspirerade. Nu när betongen är på plats kan vi andas ut. Njuta en stund av att den största etappen är klar och samla ny kraft inför för nästa punkt på agendan.