Träffa tjuren Truls

Nya tag, ny tjur och förhoppningsvis nya fina kalvar 2024. Vi välkomnar Truls, en smidig och framåt limousinkille som borde vara pigg på att dejta våra damer i sommar. 

Den fina Bazadaisetjuren Bamse som vi betäckte med förra året kommer tyvärr inte att bli kvar. Jättetråkigt men han måste bytas ut. Dels var han inte så pricksäker som vi hade önskat och dels var hans gener uppenbarligen inte de bästa. Av de kor han lyckades få dräktiga fick hälften jättefina kalvar som ploppade ut på ett litet kick, medan hälften blev katastrof. Kalvarna var för stora och särskilt höfterna var gigantiska på flera av dem. Mycket större än normalt och så breda att de fastnade helt i bäckengången. Vi miste flera kalvar och även en ko som vi fick avliva, så ett år till är uteslutet.

Med detta sagt är Bazadaise fortfarande en fin ras som vi gärna testar igen någon gång i framtiden. Det är en stabil och muskulös köttras som dessutom är känd för lätta kalvningar, så vi hade nog bara otur med just Bamse.
Enstaka individer som bär på dåliga anlag finns i alla raser och det viktiga är att de som avlar tar hänsyn till det och dirigerar släktbanden åt rätt håll. Det hade varit kul att vara med och ta fram fler bazadaisedjur men just Bamses gener kommer inte att gå vidare. Vi får se det som att vi varit med och funnit en bugg i avelssystemet som nu styrs bort.

Tack vare goda kontakter med gården som Bamse kommer ifrån fick vi tips om en annan duktig uppfödare, Sågforsens Limousin. Där fanns flera fina tjurar till salu och Danne granskade videoklipp och listor med siffror och poäng tills ögonen gick i kors. Valet föll på Truls och jag tror att han valde rätt.


Första tiden fick han spendera i en grupp med mindre tjurar för att acklimatisera sig här på gården. Alla var nyfikna på den nya, kralliga killen. 

Bilderna gör honom kanske inte rättvisa just här, man vill ju se muskelansättning, den runda bakdelen och benställningen förstås, men här är en första presentation i alla fall. Jag får återkomma med bättre foton senare.


Lilltungan ute som en buspojke.

Visst är han fin med de karaktäristiska dragen och den där glada uppsynen? Han är pigg och snabb i vändningarna och har härlig energi. Kommer säkert göra succé hos damerna bara han blir lite varm i pälsen. Han är ganska ung ännu och inte jättestor så vi tänkte släppa honom med ett mindre gäng kvigor och kor så han får börja lite försiktigt. Hoppas han förstår sin arbetsbeskrivning och blir kvar hos oss länge.